Poljska se žali sudu EU zbog gasa: Nisu svi glasali

Ova odluka mora biti doneta jednoglasno, a ne većinskim glasanjem, tvrde Poljaci

Poljska se žalila Evropskom sudu pravde zbog pravila EU o smanjenju upotrebe gasa, koja su dogovorena ranije ove godine, rekao je danas zamenik ministra pravde Sebastijan Kaleta. Poljaci navode da ove regulative nisu usvojene jednoglasno, kao što nalažu pravila Evropske unije, prenosi Rojters.

"Na preporuku ministarstva pravde, vlada je juče podnela žalbu Evropskom sudu pravde zbog regulativa o redukciji upotrebe gasa, usvojene u julu 2022. godine. Poljska u žalbi tvrdi da regulative nisu usvojene u skladu sa procedurom predviđenom ugovorima", napisao je Kaleta na Tviteru.

Države članice Evropske unije, u pripremi za smanjenje uvoza gasa iz Rusije, dogovorile su plan smanjenja potrošnje ovog energenta. Ovaj plan postao bi obavezujući u slučaju da dođe do "vanredne situacije", ukoliko većina država članica to podrži.

Mađarska je jedina država koja je odbila da podrži ovaj plan, prenosi Rojters.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki tom prilikom je izjavio da odluka o obaveznom smanjenju korišćenja gasa u EU mora biti doneta jednoglasno, a ne kvalifikovanom većinom glasova u Savetu.