Svet

Varšava: Provocirate helikopterima, znamo ko nam je neprijatelj

Nema sumnje da je reč o provokativnim akcijama usmerenim na NATO i Poljsku, prijavili smo ovaj incident sedištu Alijanse
Varšava: Provocirate helikopterima, znamo ko nam je neprijateljwww.globallookpress.com © SANDER ILVEST/imago stock&people

Dejstva beloruskih helikoptera na granici sa Poljskom su provokacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenose "RIA Novosti".

Naime, poljska vlada je prethodno saopštila da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušnu granicu Poljske u blizini Bjaloveže, nakon čega je šef ministarstva odbrane naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom. 

"Nema sumnje da je reč o provokativnim akcijama usmerenim na NATO i Poljsku. Svesni smo ko je neprijatelj na našoj istočnoj granici. Prijavili smo ovaj incident sedištu Alijanse. Juče je održan sastanak komiteta za bezbednost i izdata su naređenja za oružane snage", kazao je zamenik ministra odbrane Vojčeh Skurkevič za "Poljski radio".

Prema njegovim rečima, takve situacije ne bi trebalo da se dešavaju. 

"Ovo je jako opasno. Ako ovakve situacije nastave da se dešavaju i eskaliraju, onda će naše delovanje biti adekvatno potencijalnim pretnjama", naglasio je.

Zbog navodnog incidenta u Ministarstvo spoljnih poslova Poljske odmah je pozvan otpravnik poslova Belorusije.

Poljska strana je izrazila "odlučan protest" i pozvala je pozvala belorusku stranu da "odmah i detaljno pruži objašnjenje povodom incidenta".

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da beloruskim helikopterima nije bilo kršenja granice Poljske, a takva izjava Varšave je neophodna da bi se opravdalo njeno gomilanje trupa u blizini belorusko-poljske granice.

"Optužbe za povredu poljske granice od strane helikoptera Mi-24 i Mi-8 beloruskog ratnog vazduhoplovstva su nategnute i imaju za cilj opravdavanje gomilanja snaga i sredstava na beloruskoj granici", navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva na Telegramu.

image