Niger ponovo otvorio granice sa Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom

Hunta predvođena generalom Abdurahmanom Čianijem zatvorila je granice prošle srede, kada je i svrgla predsednika Mohameda Bazuma s vlasti

Predstavnici vojne hunte u Nigeru objavili su da se granice zemlje sa nekoliko njenih suseda ponovo otvaraju.

"Kopnene i vazdušne granice sa Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom ponovo su otvorene", rekao je portparol hunte pukovnik Amadu Abdramane u televizijskom obraćanju.

Hunta predvođena generalom Abdurahmanom Čianijem zatvorila je granice prošle srede, kada je i svrgla predsednika Mohameda Bazuma s vlasti.

Ponovo otvorene uglavnom se nalaze u udaljenim pustinjskim oblastima, prenosi Rojters. Ključne uvozne trase za Niger ostaju zatvorene zbog sankcija koje, kao odgovor na preuzimanje vlasti, uvela Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS). 

Ministri odbrane zemalja te organizacije započeće dvodnevni sastanak u glavnom gradu susedne Nigerije, Abudži, u sredu, kada će razgovarati o situaciji u Nigeru.

Podsetimo, ECOVAS je zapretio da će upotrebiti sva sredstva, uključujući i vojna, ako hunta ne vrati predsednika Bazuma na vlast.

Očekuje se da će u sredu u glavni grad Nigera, Nijamej, doputovati i delegacija ovog bloka kako bi započela razgovore sa huntom.

U međuvremenu, evropske zemlje počele su u utorak da evakuišu svoje građane, nakon što su Mali i Burkina Faso, kojima takođe vladaju vojne hunte, poručili da će svaku regionalnu intervenciju u Nigeru smatrati objavom rata i da će stati u njegovu odbranu.