Svet

Proizvođači oružja u centralnoj Evropi očajnički traže radnike kako bi ispunili ukrajinske zahteve

Ukrajina "sagoreva" municiju koju im šalju zapadni saveznici, a proizvođači oružja muku muče da odgovore na pojačanu potražnju
Proizvođači oružja u centralnoj Evropi očajnički traže radnike kako bi ispunili ukrajinske zahteveGetty © Marco Di Lauro / Stringer

Od izgradnje stanova za novozaposlene do besplatnih obroka iskusnim penzionisanim radnicima, proizvođači oružja u centralnoj Evropi pokušavaju da se izbore najvećom potražnjom od kraja Hladnog rata.

Suočeni sa nekim od najtežih tržišta rada u Evropi, proizvođači oružja u Poljskoj i Češkoj pokreću ili proširuju programe za zapošljavanje i obuku novih radnika nakon što je sukob u Ukrajini doveo do nagle potražnje za njihovim proizvodima.

Namenska industrija u centralnoj Evropi proizvodi oružje, granate i druge vojne opreme najbržim tempom od pada Berlinskog zida, dok kompanije ubrzavaju proizvodnju da bi snabdele Ukrajinu i podmirile globalnu potražnju u trenutku kada zemlje povećavaju potrošnju na odbranu.

Češki proizvođač municije i artiljerijskih granata "STV grup" postigao je dogovor sa gradom koji je najbliži njihovoj najvećoj fabrici u Poličkoj, oko 200 kilometara jugoistočno od Praga, da finansiraju izgradnju stanova za novozaposlene, rekao je Rojtersu predsednik kompanije David Hac.

Kompanija je takođe počela da nudi obroke penzionisanim radnicima u kantini kako bi mogli da podele svoje znanje o nedavno ponovo pokrenutim linijama za proizvodnju municije iz sovjetskog doba za Ukrajinu, dodao je on.

"Ova neformalna razmena ideja ima odlične i trenutne efekte na efikasnost proizvodnih procesa, posebno kada ponovo pokrećete proizvodnju proizvoda koji su već duže vreme van proizvodnje", objasnio je Hac.

Češka i Poljska su u junu imale najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji - 2,7 odsto, što je znatno ispod prosečne stope nezaposlenosti u EU od 5,9 odsto za isti period, pokazuju podaci "Evrostata".

Jirži Hinek, predsednik i izvršni direktor Udruženja odbrambene i bezbednosne industrije (DSIA) Češke, rekao je za Rojters da bi nedostatak radnika mogao da potisne proizvodnju iz centralne Evrope. Uz dovoljno radne snage i materijala, češke kompanije bi mogle da povećaju proizvodnju i do 20 odsto, ocenio je on.

Udruženje, koje predstavlja više od 160 kompanija, saopštilo je da izvoz čini oko 90 odsto industrijske proizvodnje oružja i vojne opreme.

Od toga, Hinek je procenio da su isporuke vojne opreme Ukrajini činile 40 odsto izvoza.

Kako potražnja bude rasla, potreba za mlađim radnicima sa tehničkim veštinama će se samo intenzivirati da bi industrija koja zavisi od inovacija nastavila da raste, dodao je Hinek.

"Imamo ostarelu populaciju, ostarele istraživače, programere, inovatore, tehničare i naučnike... Potreban nam je rast, ali nemamo odakle da uzmemo radnike", objasnio je on.

Češki proizvođač eksploziva "Ekplosia" – koji zapošljava oko 600 radnika i ostvario je rekordnih 1,2 milijarde kruna (55 miliona dolara) prihoda prošle godine – saopštio je Rojtersu da proširuje saradnju sa lokalnim univerzitetima i ubrzava automatizaciju kako bi nadoknadio nedostatak radnika u kompaniji, koja je poznata po proizvodnji plastičnog eksploziva "semtek".

Poljska vojna tehnološka kompanija "VB grup" počela je prošle godine da u većem obimu zapošljava žene na proizvodnim trakama do nedavno "rezervisanim" za muškarce. Kompanija – koja zapošljava više od 2.000 ljudi i koja je ostvarila 602 miliona zlota (150 miliona dolara) prihoda prošle godine – proizvodi bespilotne letelice i raketne sisteme.

"Sa povećanjem porudžbina morali smo da promenimo sistem proizvodnje", rekao je portparol kompanije Rojtersu.

Srednja Evropa predstavlja važan koridor za ukrajinsku vojsku. Od 29 država koje su isporučile glavno oružje 2022. godine, Poljska i Češka su činile više od 20 odsto ukupnog ukrajinskog uvoza oružja po obimu, prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

image