Istraživanje: Duplo više Amerikanaca Kinu smatra važnijim saveznikom od Evropske unije

Novo istraživanje instituta "Pju" nalazi da dva odsto stanovnika SAD Kinu smatra za najbitnijeg američkog saveznika, dok isto za EU misli jedan odsto

Više je Amerikanaca koji smatraju da je Kina najvredniji saveznik SAD onih koji to misle za Evropsku uniju, jedno je od zanimljivijih nalaza nove ankete istraživačkog centra "Pju".

Iako je reč o niskim procentima, odnosno dva odsto za Kinu a jedan odsto za Evropsku uniju, ovo predstavlja zanimljiv nalaz u trenutku kada zemlje EU ubrzano postaju sve zavisnije od Vašingtona, u energetskom, bezbednosnom i ekonomskom smislu usred okretanja protiv Rusije nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ironično, jednak broj ispitanika (jedan odsto) smatra da je Rusija najbitniji spoljnopolitički saveznik SAD.

Dok je većina ispitanika (48 odsto) odbila da pruži odgovor, najviše ljudi je na ovo pitanje odgovorila imenujući Veliku Britaniju (22 odsto), a zatim Kanadu (šest odsto), nikoga (šest odsto), Izrael (četiri odsto), Nemačku (tri odsto) i Japan (dva odsto).

Kina i Rusija najveća pretnja po SAD

Najveći broj ispitanika imenovao je Kinu (50 odsto) i Rusiju (17 odsto) kao najveću pretnju po SAD, dok je 24 odsto odbilo da pruži odgovor. Severna Koreja je dobila dva odsto glasova, koliko i same SAD.

"Pju" primećuje da se odgovor na ovo pitanje u značajnoj meri razlikuje u zavisnosti od političkog opredeljenja ispitanika, odnosno da će simpatizeri republikanaca i konzervativniji ispitanici imenovati Kinu, a pristalice demokrata i liberalnije nastrojenih Amerikanaca Rusiju.