Svet

Izrael kupuje granate za 60 miliona dolara da nadomesti one poslate Ukrajini

Isporuka bi trebalo da bude obavljena naredne godine, a Ministarstvo odbrane nabaviće ovu vrstu naoružanja od domaćeg proizvođača "Elbit sistema"
Izrael kupuje granate za 60 miliona dolara da nadomesti one poslate Ukrajiniwww.globallookpress.com © Aimee Dilger

Ministarstvo odbrane Izraela nabaviće artiljerijske granate kalibra 155 milimetara u vrednosti 60 miliona dolara od domaćeg "Elbit sistema", naoružanja koje se pokazalo veoma važnim u sukobu u Ukrajini.

Do dogovora o nabavci ove vrste municije koji je najavljen poslednjeg dana jula, dolazi nekoliko meseci pošto su se pojavili izveštaji da su Sjedinjene Američke Države navodno povukle 300.000 granata kalibra 155 milimetara iz skladišta u Izraelu kako bi ih dale Kijevu. Radi se o američkim zalihama stacioniranim u ovoj zemlji, ali kojima izraelska vojska može da pristupi u hitnim slučajevima.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će od "Elbit sistema" biti kupljeno desetine hiljada granata za potrebe izraelske vojske, a isporuka se očekuje sledeće godine, preneo je portal "Brejking difens".

"Proizvodnja artiljerijskih granata je ključna i Ministarstvo odbrane uložilo je u nju proteklih godina značajna sredstva. Ugovor sa 'Elbit sistemima' ojačaće kapacitete i spremnost izraelskih odbrambenih snaga za različite borbene situacije", rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Zev Landau.

Kako se podseća u tekstu, Ukrajina ispaljuje na hiljade ovih granata dnevno, a njena spora ofanziva stavila je u fokus ogromnu količinu municije koja se troši što je uticalo i na svetske rezerve. Poput Izraela, i SAD su uložile značajna sredstva u povećanje proizvodnje artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara.  

"Tajms" je ranije izvestio da je Izrael prvobitno bio zabrinut zbog toga što SAD planiraju da granate iz skladišta u njihovoj zemlji isporuči Ukrajini, uglavnom iz straha da bi to narušilo odnose Moskve i Tel Aviva, koji se u dosadašnjem toku konflikta, kako se navodi u tekstu, uglavnom držao neutralno.

Izrael je nastavio da unapređuje sopstvene granate od 155mm, a 2016. godine proizvođač "IMI" najavio je novu granatu koja bi trebalo da bude efikasnija od prethodnih. "Elbit" je 2018. godine kupio ovog proizvođača i od tada plasira svoj 155 milimetarski artiljerijski sistem širom sveta, uključujući "ATMOS" koji je prvi put prikazan u SAD 2020. godine.  

image