Svet

Izraelski premijer Lapid čestitao Netanijahuu pobedu; Oglasili se i iz Evrope

Država Izrael je iznad svih političkih kalkulacija, poručio odlazeći premijer
Izraelski premijer Lapid čestitao Netanijahuu pobedu; Oglasili se i iz Evropewww.globallookpress.com © Tomer Neuberg

Izraelski premijer u tehničkom mandatu Jair Lapid čestitao je lideru Likuda i bivšem premijeru Benjaminu Netanijahuu pobedu na parlamentarnim izborima održanim u utorak, 1. novembra, prenosi "Sputnik internešnl".

Izraelska izborna komisija objavila je da će Netanijahuov Likud imati relativnu, a širi desničarski blok apsolutnu većinu u novom sazivu Kneseta. Likud je osvojio 32 poslanička mesta, a čitav desni blok ukupno će imati 64 poslanika, u parlamentu od 120 članova.

"Država Izrael je iznad svih političkih kalkulacija", rekao je  Lapid u svojoj poruci svom nasledniku. "Želim sreću Netanijahuu zbog ljudi u Izraelu i same Države Izrael."

Premijer Mađarske Viktor Orban prvi je evropski lider koji je čestitao Netanijahuu na izbornoj pobedi.

"Kakva velika pobeda za Netanijahua u Izraelu! Teška vremena zahtevaju snažne lidere. Dobrodošao nazad!", napisao je Orban na Tviteru.

Netanijahu je rekorder po vremenu provedenom na čelu vlade Izraela. On je premijersku funkciju obavljao u dva navrata, od 1996. do 1999. i ponovo od 2009. do 2021. godine. On je smenjen nakon izbora održanih početkom prošle godine, kada je formirana široka koalicija partija desnice, centra, levice i arapskih partija, na čijem čelu se našao nekadašnji Netanijahuov saveznik Naftali Benet.

Ova vlada pala je u julu ove godine, kada je Lapid zamenio Beneta na čelu vlade u tehničkom mandatu. Na vanrednim parlamentarnim izborima pobedu je odneo desni blok predvođen Netanijahuom, koji uključuje i partije ekstremne desnice.

Desničarska koalcija Religioznih cionista najveći je dobitnik izbora, pošto su izbili na treće mesto po broju mandata i gotovo je izvesno da će njihova podrška Netanijahuu biti neophodna za formiranje nove vlade.

Itamar Ben-Gvir, jedan od lidera Religioznih cionista i potencijalni partner Netanijahua napisao je na Tviteru da je "Došlo vreme da uspostavimo red. Došlo je vreme da neko bude gazda."

On je komrentarisao incident u Zapadnoj obali, gde su pripadnici izraelskih snaga ubili pripadnika terorističke grupe Islamski Džihad i jednog neidentifikovanog muškarca u odvojenim incidentima. 

Izraelska vojska je objavila da su njihovi pripadnici otvorili vatru kada ih je grupa Palestinaca napala kamenjem i ručno napravljenim bombama.

image