Svet

Ratni profiteri: "Lokid Martin" zaradio milijarde na obnavljanju zaliha Pentagona

Za ovu američku kompaniju opredeljeno je 2,3 milijarde dolara za naoružanje koje bi trebalo da popuni istrošene američke zalihe
Ratni profiteri: "Lokid Martin" zaradio milijarde na obnavljanju zaliha Pentagonawww.globallookpress.com © Lance Cpl. Jonathan Willcox

U nastojanju da obnovi istrošene američke zalihe naoružanja, Pentagon je od mogućih šest milijardi dolara kompaniji "Lokid Martin", glavnom proizvođaču municije koju Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini, već opredelio 2,3 milijarde, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Takođe, zajedničko preduzeće "Lokida" i "RTH Korp." (nekadašnji 'Rajteon tehnolodžis') trebalo bi da dobije oko 1,4 milijarde dolara od mogućih 1,9 milijardi za popunjavanje skladišta protivtenkovskih projektila "džavelin", preneo je "Blumberg".

Proces obnavljanja vojnih zaliha može trajati godinama dok se pregovara o ugovorima i ponovo pokreću proizvodne linije. Do sada, Pentagon je opredelio 9,7 milijardi dolara za obnavljanje zaliha, od ukupno 26 milijardi dolara koje je Kongres odobrio za te svrhe.

Nove brojke urađene su po revidiranoj metodologiji kancelarije Pentagona za nabavke kako bi pokazale "obavezne" dolare koji će biti isplaćeni kompanijama kada se isporuče ili ispune drugi uslovi ugovora. To je preciznije od prethodnih računica u kojima se pazilo samo da se ne prekorači gornja granica takvih ugovora.

Isplate namenjene za "Lokid" uključuju i 1,4 milijardi dolara od mogućih 5,2 milijarde za navođene rakete za GMLRS sistem.

Za kompaniju "RTH" opredeljeno je 884 miliona dolara za proizvodnju najnaprednijih raketa za protivvazdušni sistem "patriot" koji bi trebalo da zamene one poslate Ukrajini. Ova kompanija treba da dobije i 581 milion dolara za rakete za prenosni PVO sistem "stinger".

Kongres je takođe odobrio 18,6 milijardi dolara za dugoročne odbrambene potrebe Ukrajine. Do sada, je sedam  milijardi tog novca predviđeno za američke kompanije.

"RTH", na primer, treba da dobije 1,2 milijarde dolara od mogućih 1,4 milijarde za PVO sistem dugog dometa "NASAMS" za Ukrajinu.  

Za "Dženeral dajnamiks" i druge ugovarače opredeljen je 901 milion dolara od mogućih 1,4 milijarde, kako bi obezbedili Ukrajini municiju kalibra 155 milimetara za haubice.

image