Svet

"Global tajms": Fon der Lajenova na Filipinima zagovara interese SAD

Kineski vojni ekspert Sung Džunping rekao je da je jasno da je liderka nadnacionalne, ekonomske i političke unije skrenula s EU koloseka – čini se da ona "od EU pravi vojnu organizaciju podređenu Sjedinjenim Državama"
"Global tajms": Fon der Lajenova na Filipinima zagovara interese SAD© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila, Pool

Posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Filipinima obeležile su provokativne primedbe o regionalnim bezbednosnim pitanjima i podsticaji na konfrontaciju, ocenjuje kineski "Global tajms", dodajući da je šefica EK izjavama ciljala Kinu.

List blizak Komunističkoj partiji Kine istakao je da je pozitivno to što su dve strane normalizovale odnose nakon zategnutih veza zbog rata biše filipinske administracije protiv droge, i u tom smislu najavile nastavak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, te dogovorile saradnju u oblastima klimatskih promena, pomorske bezbednosti i zelene ekonomije, ali da zabrinjava snažna retorika Fon der Lajenove.

Naime, rekla je da Evropa neće tolerisati agresiju "ni u Ukrajini, ni u Indo-Pacifiku", dodajući da su bezbednost u Evropi i bezbednost u Indo-Pacifiku "nedeljive". A rekla je i da "EU podvlači da je odluka Arbitražnog suda o Južnom kineskom moru iz 2016. pravno obavezujuća".

Kineski vojni ekspert Sung Džunping rekao je da je jasno da je Fon der Lajenova ovim ciljala Kinu. Kao lider nadnacionalne, ekonomske i političke unije, ona je skrenula s EU koloseka – čini se da ona "od EU pravi vojnu organizaciju podređenu SAD".

"Teško je ne videti njenu opasku kao pokušaj dodvoravanja Sjedinjenim Državama i usklađivanja s njihovom strategijom u regionu Indo-Pacifika. Kada to radi, Fon der Lajenova jednostavno zvuči kao papagaj Ujka Sema", dodao je Sung.

Bezbednost u Evropi i bezbednost u Indo-Pacifiku su dve različite stvari, istakao je Li Kaišeng iz Šangajskog instituta za međunarodne studije.

Osnovni uzrok potencijalnih regionalnih kriza – stalno mešanje Zapada

"U Indo-Pacifičkom regionu nema agresije ili krize, a kamoli krize koja je ekvivalentna sukobu Rusije i Ukrajine. Pomorski sporovi postoje, ali su uglavnom pod kontrolom s obzirom na zajedničke napore svih zemalja u regionu", objasnio je Li.

Takođe, dodao je, Azija je u proteklih 40 godina bila najmirniji i najstabilniji region na svetu, zahvaljujući mudrosti azijskih zemalja o mirnom suživotu. Ipak, osnovni uzrok potencijalnih tamošnjih kriza je stalno mešanje Zapada u regionu kako bi se izazvali problemi, a zatim izvršio strateški pritisak na Kinu.

"Kada je Fon der Lajenova rekla da je bezbednost u Evropi i bezbednost u Indo-Pacifiku nedeljiva, ona je pokušala da da legitimitet mešanju EU u pitanja bezbednosti Indo-Pacifika. Ona sanjari, takav legitimitet ne postoji", precizirao je Li.

"Global tajms" ukazuje i na to da je poseta šefice EK Filipinima usledila samo nekoliko dana nakon obraćanja naciji predsednika Ferdinanda Markosa Mlađeg u kojem nije pomenuo pitanje Južnog kineskog mora, kao i izjave sekretara za nacionalnu odbranu Gilberta Teodora u kojoj je glatko odbacio ideju o vojnoj saradnji s Tajvanom.

"Ipak, Fon der Lajenova je prešla pola sveta da bi rasplamsala sporove oko Južnog kineskog mora, zatvarajući oči pred činjenicom da zemlje ASEAN-a, uključujući Filipine, ne žele da Južno kinesko more postane leglo sukoba i haosa", primećuje kineski list.

Ironično je da je upravo ona, u ime EK, primila Svetsku nagradu za mir i slobodu, koja se ponekad naziva i Nobelovom nagradom za međunarodno pravo. 

Da li ona promoviše svetski mir ili zaoštrava konfrontaciju između suprotstavljenih strana? Da li je njen cilj da vodi Evropu ka jedinstvu i prosperitetu ili da gurne kontinent u još veće konfrontacije i podele?, pita se kineski list.

Evropi su potrebni političari koji istinski služe njenim interesima i predstavljaju istinsku volju evropskih zemalja. Fon der Lajenova nije jedna od njih, zaključio je "Global tajms".

image