Svet

Obuka ukrajinskih pilota za F-16 još nije počela, a kad će ne znamo

Dva meseca nakon što je predsednik Džozef Bajden najavio podršku SAD za obuku ukrajinskih pilota, ostaje niz kritičnih detalja koje treba razraditi
Obuka ukrajinskih pilota za F-16 još nije počela, a kad će ne znamo© Rusty Jarrett / Stringer

SAD i dalje čekaju da evropski zvaničnici dostave konačni plan za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16, koji će Amerika morati da odobre pre nego što počne, rekli su zvaničnici za Si-En-En.

Obuka bi trebalo da počne ovog meseca, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Međutim, dva meseca nakon što je predsednik Džozef Bajden najavio podršku SAD za obuku ukrajinskih pilota na F-16 avionima, ostaje niz kritičnih detalja koje treba razraditi.

SAD bi trebalo da odobre prenos opreme i materijala za ove avione, uključujući simulatore letenja i priručnike za obuku.

Bajdenova administracija još nije dobila konačni plan obuke od Evropljana, što znači da ne mogu ništa da potpišu.

Takođe, još uvek je nejasno koje će zemlje F-16 uključiti u program obuke, dok ni sama Ukrajina ne zna kada će se program završiti. Transport aviona u Ukrajinu zahtevaće posebno odobrenje SAD.

Zvaničnici američke odbrane rekli su za Si-En-En da SAD još odlučuju da li da pošalju američke pilote da pomognu u obuci Ukrajinaca.

Portparol danskog ministarstva odbrane nije želeo da direktno komentariše da li je ta država poslala zvanični plan Amerikancima na odobrenje. Portparol je objavio koncept obuke prema kome će kurs imati za cilj da obuči pilote i posadu u periodu od šest meseci.

image