Duda otvorio "lov": Potpisao zakon o komisiji koja istražuje navodni "ruski uticaj"

U pitanju je komisija koja se bavi proučavanjem navodnog uticaja Rusije na bezbednost Poljske

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je izmene zakona o komisiji za proučavanje "uticaja Rusije" na unutrašnju bezbednost Poljske, saopštio je njegov kabinet.

Kako se navodi, u pitanju je komisija koja se bavi proučavanjem navodnog uticaja Rusije na bezbednost Poljske.

"Komisija će proveriti da li su Rusi ilegalno uticali na poljsku politiku 2007-2022", navodi se u saopštenju, a prenose "RIA Novosti".

Duda je 5. juna potpisao zakon o formiranju ove komisije. Zakon je odmah naišao na oštre kritike, kako u Poljskoj, tako i na međunarodnom nivou.

Duda je kasnije u televizijskom obraćanju rekao da je pripremio čitav niz pravila u ovom zakonu koja dodatno regulišu ili menjaju pitanja koja su izazvala sumnje u javnosti.

Evropska komisija je 8. juna zvanično poslala pismo Poljskoj o pokretanju pravne procedure za rešavanje prekršaja u vezi sa usvajanjem ovog regulatornog akta. Prema EK , ovaj zakon krši principe demokratije.

Duda je kasnije u parlamentu uneo izmene zakona. Prema tim predsedničkim amandmanima, u komisiji za proučavanje "ruskog uticaja" neće moći da budu parlamentarci, ukinute su mere onima koji su osuđeni za delovanje "pod ruskim uticajem".

Takvima je u prethodnoj verziji zakona važila zabrana obavljanja funkcija koje su u vezi sa upravljanjem javnim sredstvima na deset godina.

Odnosi između Ruske Federacije i Poljske značajno su se pogoršali poslednjih godina. Moskva je optužila Varšavu za mahnitu rusofobiju. Poljske vlasti, uprkos kritikama i protestima Ruske Federacije, ruše sovjetske spomenike i konfiskuju rusku imovinu.

Kao odgovor na akcije Varšave, Moskva je dodala Poljsku na listu neprijateljskih zemalja, a takođe je proterala desetine poljskih diplomata i konzularnih radnika iz zemlje, što je bio odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Poljske.

Kremlj je, komentarišući neprijateljske akcije Varšave, saopštio da je Poljska vekovima periodično klizila u mržnju prema Rusima.

Ruska Federacija je više puta odbacila optužbe Zapada za mešanje u izbore i u poslove drugih država, nazivajući ih neosnovanim.