Lula da Silva: O ratu u Ukrajini trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN

Da se o teritorijalnom pitanju Ukrajine ranije razgovaralo u UN, verujemo da bismo sada živeli u miru, rekao je Lula da Silva

Potreban je zajednički imenitelj za zemlje koje učestvuju u pregovorima o Ukrajini, rekao je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

On je naglasio da Savet bezbednosti UN treba da postane platforma za razgovor o situaciji u toj zemlji, uključujući i teritorijalno pitanje.

Brazilski šef države naveo je da je već razgovarano o ovom pitanju sa kolegama raznih zemalja, poput Indije, Kine, latinoameričkih i afričkih država, preneo je TASS.

"O ovom ratu trebalo je razgovarati u Ujedinjenim nacijama, u sali Saveta bezbednosti, iako su njegove članice umešane u ratove", rekao je on.

Podsetio je da su SAD, Britanija i Francuska ranije izvršile invaziju na Irak i Libiju bez mandata UN.

"Da se o teritorijalnom pitanju Ukrajine ranije razgovaralo u UN, verujemo da bismo sada živeli u miru", naveo je on.

Lula dodaje da je njegov savetnik za spoljnu politiku Selso Amorim već posetio Rusiju, Ukrajinu i Dansku, a učestvovaće i u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

"To je važno, jer upravo u razgovoru sa onima čije se mišljenje razlikuje od vašeg, moguće je pronaći zajednički imenitelj na osnovu kojeg je moguće postići mir kada za to dođe vreme", poručio je braziliski predsednik.