Svet

Svakog gosta tri godine dosta? Britanija razmatra proterivanje 100.000 ukrajinskih izbeglica do 2025.

Šeme prihvata ukrajinskih izbeglica ističu do 2025. godine
Svakog gosta tri godine dosta? Britanija razmatra proterivanje 100.000 ukrajinskih izbeglica do 2025.Getty © Carl Court / Staff

Više od polovine Ukrajinaca koji su došli u Britaniju u okviru šema za preseljenje izbeglica moraće da ode do septembra 2025. osim ako vlada ne preduzme mere kako bi im dala dugoročnu "jasnoću statusa", prenosi "Telegraf" pozivajući se na nekoliko konzervativnih članova parlamenta i nevladinih organizacija.

Procenjuje se da je 182.100 Ukrajinaca stiglo u Veliku Britaniju od februara 2022, koristeći Ukrajinsku porodičnu šemu i Domove za Ukrajinu, programe koji su uspostavljeni kako bi im se omogućio trogodišnji boravak. Kako se sukobu ne nazire kraj i većina raseljenih ne želi da se vrati, parlamentarci pozivaju vladu Rišija Sunaka da nešto preduzme, navodi list.

"S obzirom da neki imaju decu u školi, moramo da im omogućimo da planiraju", kaže Bob Sili, torijevac koji kopredsedava parlamentarnom grupom za Ukrajinu. Ukrajincima je potrebna "jasnoća" dodao je.

Ser Robert Baklend, koji je bio član kabineta Borisa Džonsona, pozvao je da se Ukrajincima dodeli trajniji status. Rekao je da su napravljene šeme stvorene za "situaciju bez presedana" i sada zahtevaju "dalji odgovor po meri".

Baklend je rekao da bi mogla postojati neka vrsta aranžmana sa "većim stepenom sigurnosti" koji ne bi podrazumevao puno državljanstvo.

Istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku u julu pokazalo je da oko polovina odraslih Ukrajinaca namerava da ostane stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva čak i ako postane bezbedno da se vrate, slično kao i njihovi sunarodnici koji su trenutno u Nemačkoj.

Kejt Braun, šefica dobrotvorne organizacije "Reset", istakla je da su raseljeni Ukrajinci "počeli da grade živote" u Britaniji, uče engleski i dobijaju posao. "Reset" je radio sa vladom na organizovanju šeme "Domovi za Ukrajinu" u okviru koje su Britanci u svoje domove primali Ukrajince.

"Infrastruktura u Ukrajini je potpuno uništena", rekao je Sten Beneš, generalni direktor "Opore", dobrotvorne organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji koja podržava ukrajinsku imigraciju. Čak i ako Ukrajina pobedi, rekao je, "ne bi bilo dovoljno resursa" ako se svi vrate.

"Na neki način, skoro je bolja stvar ako postoji sporiji ili ciljaniji povratak onih koji, kada budu sigurni, žele da se vrate", rekao je on.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je "Telegrafu" da će vlada pratiti šeme i, ako bude potrebno, produžiće ih "u skladu sa razvojem situacije u Ukrajini".

Oko 8,6 miliona Ukrajinaca koji su napustili zemlju zbog sukoba koji su u toku ne namerava da se vrate, saopštila je u junu kijevska neprofitna organizacija Ukrajinski institut za budućnost (UIF). U najnovijem izveštaju UIF-a navodi se da je Ukrajina bila u silaznoj demografskoj spirali u vreme puča na Majdanu 2014, pošto je izgubila skoro sedam miliona stanovnika od proglašenja nezavisnosti 1991. godine.

image