Tramp: Verovatno ću se ponovo kandidovati za predsednika

Izvor upoznat sa njegovim planovima rekao je da on namerava da objavi kandidaturu ubrzo nakon međuizbora u utorak

Bivši predsednik Donald Tramp razmatra da li da se ponovo kandiduje za Belu kuću i sada pokušava da sa svojim istomišljenicima razradi moguće scenarije. On očekuje političku korist od pobeda republikanaca na skorašnjim međuizborima, izjavili su Trampu bliski ljudi.

"Mislim da će se Tramp kandidovati 2024. godine i sve iznenaditi", rekao je neimenovani izvor Rojtersa.

"Verovatno će se oglasiti pre Dana zahvalnosti, jer bi tako imao veliku prednost u odnosu na svog protivnika", navodi neimenovani izvor.

Tokom jučerašnjeg mitinga u Ajovi, Tramp je najavio da će se verovatno kandidovati.

"Da bi naša zemlja ponovo bila uspešna, bezbedna i slavna, verovatno ću to morati da uradim ponovo. Spremite se, to je sve što mogu da vam kažem", poručio je bivši predsednik.

Šta predviđaju ankete

Neke osobe bliske Trampu ipak tvrde da bi on mogao da odloži svoju odluku ili da se predomisli. Izvor upoznat sa Trampovim planovima rekao je da on namerava da objavi kandidaturu ubrzo nakon međuizbora u utorak i da okupi one koji žele da mu se pridruže u kampanji.

Nestranački prognozeri izbora i ankete tvrde da postoji velika verovatnoća da republikanci osvoje većinu u Predstavničkom domu Kongresa i da će možda preuzeti kontrolu nad Senatom, što bi im dalo mogućnost da blokiraju zakone koje će u naredne dve godine predlagati Džo Bajden.

Izborne nade demokrata srušio je strah birača od inflacije, a Bajdenov rejting je ispod 50 odsto duže od godinu dana. Prema nedavnoj anketi Rojtersa i Ipsosa, on trenutno iznosi 40 odsto.

Trampovoj popularnosti, tvrdi Rojters, najviše su naškodila dva događaja. Prvi je bio napad njegovih pristalica na Kapitol hil, a drugi su Trampove tvrdnje da je pokraden na izborima. Ista anketa pokazuje da sada "samo 41 odsto Amerikanaca na Bajdena gleda blagonaklono".

Gde će i kada započeti Trampova kampanja

Tramp je nastavio da organizuje političke skupove otkako je napustio funkciju. Očekuje se da će u utorak uveče ugostiti prijatelje u svom klubu na imanju u Palm Biču na Floridi, gde će proslaviti pobede kandidata koje je podržao na međuizborima.

Tramp se trenutno suočava sa nizom istraga, uključujući istragu Ministarstva pravde o poverljivim dokumentima koje je navodno uzeo iz Bele kuće. Za ove dokumente u tužilaštvu kažu da još nisu pronađeni.

Njegova izborna kampanja, ukoliko se na nju odluči, mogla bi da počne u Ajovi, gde bi Tramp trebalo da se pojavi na mitingu u četvrtak uveče, ili Južnoj Karolini. Oni koji su zaista bliski Trampu veoma se razlikuju u procenama njegovih namera.

"On će želeti da spekulacije o njegovoj kandidaturi traju mesecima. Uživaće da se tri meseca priča o tome kada će da se kandiduje", rekao je jedan izvor.