Austrijski pukovnik: Ukrajini nedostaju suštinski preduslovi za proboj

Ukrajinci teško da mogu da potisnu protivnika s njegovih pozicija, što je preduslov za proboj. Ipak, kada se osmele, jurišne trupe zabeleže uspeh u smislu dva koraka napred, korak nazad. Ali masovni napad ne uspeva, rekao je Markus Rajzner

Uspešna ofanziva uvek je obeležena prodorom na operativnom nivou, a ukrajinske trupe su daleko od toga. One jesu napredovale u poslednjih nekoliko nedelja, ali radi se samo o nekoliko stotina metara, izjavio je austrijski pukovnik Markus Rajzner za nemački kanal NTV.

"Ne smemo zaboraviti da ukrajinska ofanziva traje već 58 dana, a osvojila je tek nekoliko kilometara. Operativni prodor podrazumeva da napadač probija u dubinu i izaziva domino efekat na protivnika, sve do urušavanja fronta – a toga nema. Veliki prodor bi doveo ukrajinske trupe na jugu do predgrađa Tokmaka, na primer, kako bi mogli da napreduju dalje prema Melitopolju ili Marijupolju ili čak Krimu", objasnio je Rajzner.

Austrijski vojni stručnjak naveo je istorijski primer uspešne ofanzive – Operaciju Kobra u Drugom svetskom ratu, koja je omogućila zapadnim saveznicima da se probiju ih svojih mostobrana u Normandiji 1944. i zarobe nemačke trupe u Faleskom džepu, čime su praktično okončani nemački ratni napori u Francuskoj.

Međutim, pomenutoj ofanzivi su prethodili masovni pripremni vazdušni napadi Amerikanaca na planirano mesto proboja. A Ukrajina nema vazduhoplovne snage kojima bi izvela takve pripremne napade.

"To je poenta. U NATO taktici kopnenih snaga postoji termin SOSRA: potisnuti, zatamniti, obezbediti, smanjiti i jurišati. To znači potiskivanje neprijateljskih vatrenih položaja, prikrivanje sopstvenog prilaza, obezbeđivanje planirane tačke proboja, smanjenje blokada i mina čišćenjem ili bombardovanjem, i konačno napad za proboj. Svaki korak stoga označava taktičku meru, a takav pristup Ukrajini nije moguć", pojasnio je Rajzner.

Dodao je da Ukrajinci teško da mogu da potisnu protivnika s njegovih pozicija, što je preduslov za proboj. Ipak, kada se osmele, jurišne trupe zabeleže uspeh u smislu dva koraka napred, korak nazad. Ali masovni napad ne uspeva jer nedostaju osnovni preduslovi.

Stanje kontraofanzive na frontu

Rajzner je konstatovao da je nedavno došlo do masovnih napada južno od Orehova, gde je raspoređena 47. mehanizovana brigada, naoružana borbenim vozilima "bredli" i tenkovima "leopard 2". Ovu brigadu podržala je 118. mehanizovana brigada iz sastava 2. eskadrile tzv. Ofanzivnih brigada.

"Ali ni ovde nije bilo velikih prodora, naprotiv: napad je bio veoma skup. Postoje slike na kojima se vidi da je mešovita tenkovsko-pešadijska borbena četa s više od deset vozila i posada uništena samo u jednom napadu, tako da je bilans bio prilično tužan", istakao je vojni ekspert.

Takođe, u luku fronta istočno od Orehova, južno od Velike Novosilke, ukrajinska vojska je zauzela severni deo sela Staromajorske. Ipak, izveštaji s ruske strane tvrde da je ovo područje delimično zauzeto ili da se kontroliše vatrenom paljbom, a propraćeni su snimcima ratnih zarobljenika s ovog područja.

Pritisak ukrajinskih snaga na ruske trupe je i dalje najuspešniji u blizini Bahmuta – južno od Bahmuta Ukrajina ima veliku prednost jer Rusi nisu imali vremena da se ukopaju kao na jugu proteklih meseci. 

"Definitivno se može reći da Ukrajina postepeno maršira ka istoku. Međutim, ukrajinske trupe još nisu opkolile grad", dodao je austrijski vojni stručnjak.

Međutim, i Rusi su krenuli u ofanzivu, zapadno od Svatova, i napredovali su nekoliko kilometara na zapad. Istovremeno, stižu izveštaji da je Ukrajina ponovo zauzela deo terena. 

"Ove borbe morate da zamislite kao šahovsku tablu: postoje polja veličine oko 2 sa 2 ili 1,5 sa 2 kilometra oivičena drvoredima, tzv. vetrozaštitnim pojasevima. Na neki način, borba ide od jednog takvog pojasa do drugog. Sada se vodi bitka za neimenovana polja koja su ispred ruske odbrane. Tokom napredovanja južno od Orehova Ukrajina je pre nekoliko dana stigla do protivtenkovskog jarka položaja prve linije odbrane", zaključio je pukovnik Markus Rajzner za NTV.