Obama upozorio Bajdena: Tramp je opasniji nego što mislimo

Da su strahovanja Baraka Obame opravdana pokazuju i ankete prema kojima Tramp ima značajnu prednost u odnosu na druge kandidate za predsedničku nominaciju iz Republikanske stranke

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama sastao se na ručku sa američkim liderom Džozefom Bajdenom ranije ovog leta i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog političkih snaga Donalda Trampa.

"Vašington post" piše da Obama strepi da bi Tramp mogao da bude "mnogo strašniji kandidat nego što to mnoge demokrate shvataju". Obamu, između ostalog, brinu Trampove verne pristalice, konzervativni medijski ekosistem naklonjen Trampu i polarizovana zemlja.

Prema rečima izvora, na ručku održanom krajem juna u Beloj kući, Obama je obećao da će učiniti sve što može da pomogne Bajdenu da ponovo postane predsednik.

Američki list navodi da je Obamino obećanje dobro došlo Beloj Kući, s obzirom da Bajden traži javnu podršku i pomoć demokrata na visokim pozicijama, među kojima je Obama glavna zvezda.

Bajdenovi saradnici kažu da je Obama posetio Belu kuću zbog redovnog susreta između dvojice bivših saradnika koji su zajedno služili u Beloj kući osam godina.

Obama je tom prilikom jasno stavio do znanja da ga ne brinu Bajdenove političke sposobnosti, već "Trampov gvozdeni stisak nad Republikanskom strankom", ističe izvor.

Da su Obamina strahovanja opravdana pokazuju i ankete prema kojima Tramp ima značajnu prednost u odnosu na druge kandidate za predsedničku nominaciju iz Republikanske stranke, ali i da bi Bajden i on u suštini bili izjednačeni u hipotetičkom revanšu predsedničkih izbora.

Iz Bele kuće je saopšteno da nije bilo posebnog dnevnog reda za sastanak koji je održan 27. juna, a izvori navode da su dva političara razgovarala o nizu političkih i ličnih pitanja, porodicama, letovanju...

Obama je i dalje veoma popularan među demokratama, a za sada nije poznato kakvu će tačno ulogu odigrati na predsedničkim izborima koji će biti održani u novembru sledeće godine.

Tokom 2020. i 2022. godine on je prisustvovao velikim predizbornim skupovima, ali i učestvovao u prikupljanju sredstava za Bajdena i druge demokratske kandidate. U delu kampanje imao je i pomalo netradicionalan pristup. Kako bi se povezao sa mladim biračima sarađivao je sa TikTok influenserima, pojavljivao se u raznim emisijama i dao intervju tokom finala NBA lige.

Obamin savetnik Erik Šulc odbio je da komentariše ručak u Beloj kući, ali je rekao da će Obama "prilagoditi kampanju" kako bi ona imala najbolji efekat.

Obama bi trebalo da pojača svoju političku aktivnost u narednim mesecima, a očekuje se da će na jesen početi sa prikupljanjem sredstava za Bajdena, navodi izvor.

"Predsednik Bajden je zahvalan na Obaminoj nepokolebljivoj podršci i raduje se što će još jednom voditi kampanju rame uz rame sa predsednikom Obamom za pobedu na izborima 2024. godine", izjavio je portparol Bajdenove kampanje Ti Džej Daklo.

Obama je nakon sastanka sa Bajdenom obavio svoj prvi zadatak, snimio kratak video snimak kako bi pomogao u prikupljanju sredstava putem interneta. Tada je narod pozvao da kampanji Džoa Bajdena "daju pet ili deset dolara, koliko god mogu".