"Predsednik nije kralj": Trampov sudija već izricao oštre kazne za učesnike upada na Kapitol

Tanja Čatkan je osudila najmanje 38 osoba za krivična dela povezana sa upadom na Kapitol. Svima su izrečene kazne zatvora, od deset dana do više od pet godina, a u četiri slučaja je izrekla zatvorske kazne čak iako ih tužioci nisu tražili

Federalni sudija kojoj je dodeljen novi slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa poznata je po tome što je izricala izričito oštre kazne protiv učesnika u upadu na Kapitol tokom 6. januara 2021. godine, a koji je navodno motivisan Trampovim izjavama.

Protiv Trampa je u utorak podignuta optužnica kojom se bivši predsednik SAD tereti za pokušaj poništavanja rezultata američkih izbora 2020. godine, a on će se u četvrtak o svojoj krivici, odnosno nevinosti, izjašnjavati pred sudijom Tanjom Čatkan, bivšom pomoćnicom javnog pravobranioca, koju je na funkciju postavio bivši predsednik Barak Obama.

Čatkan je osudila najmanje 38 osoba za krivična dela povezana sa upadom na Kapitol. Svima su izrečene kazne zatvora, od deset dana do više od pet godina, kako navodi AP, pozivajući se na svoju analizu sudskih spisa.

Dok su ostale sudije koje su se bavile ovim slučajevima uglavnom izricale blaže kazne od onih koje su tražili tužioci, Čatkan je u 19 od 38 slučajeva presudila u skladu sa preporukama tužilaca, ili je pak izricala duže kazne. U četiri slučaja,  je izrekla zatvorske kazne iako ih tužioci čak nisu ni tražili, navodi "Glas Amerike".

"Predsednik nije kralj"

Čatkan i Tramp su se već susreli u sudnici, a Tramp je iz tog susreta izašao kao gubitnik, "Blumberg".

Ona je u novembru 2021. godine odbila Trampov zahtev da se odboru Kongresa koji je istraživao upad u Kapitolu ne dopusti uvid u njegov zapisnik iz Bele kuće.

Čatkan je tom prilikom istakla da je nisu ubedili argumenti o privilegijama izvršne vlasti,  koje su izneli Trampovi advokati nakon što je predsednik Džozef Bajden odbio da podrži Trampovu tvrdnju.

"Predsednici nisu kraljevi, a tužilac nije predsednik", napisala je Čatkan o Trampu. "On zadržava pravo da tvrdi da je njegov zapisnik privilegovan, ali sadašnji predsednik 'nije ustavom obavezan da to poštuje'", dodala je.

Tramp nije uspeo da ubedi savezni žalbeni sud i Vrhovni sud SAD da ponište presudu Čatkan, napominje američki medij.

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je da nikada nije imao ovoliku podršku, kao i da je nova optužnica koja je podignuta protiv njega, probudila svet kada je reč o korupciji u SAD u prethodne tri godine.

"Hvala svima! Nikada ranije nisam imao ovoliku podršku oko nečega. Ova optužnica protiv bivšeg (veoma uspešnog) predsednika i vodećeg kandidata u Republikanskoj stranci i na opštim izborima 2024. godine, probudila je svet kada je reč o korupciji, skandalu i neuspehu koji su se desili u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednje tri godine", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut (istina).