Svet

Zemlja na ivici: Kako je Britanija postala elitistička diktatura gde se mišljenje većine ignoriše

Nezadovoljstvo običnih Britanaca tinja i preti da se razbukti
Zemlja na ivici: Kako je Britanija postala elitistička diktatura gde se mišljenje većine ignorišeGetty © Hollie Adams / Stringer

Bizarni rat protiv automobila, zabrana gasnih bojlera, bankarski skandal sa Najdželom Faražom, neuspeh u smanjenju stope zločina, pokušaj "poništavanja" žena, sabotaža agende bregzita, razmere migracija: dobrodošli u antidemokratsku Britaniju, gde je većina sve podložnija hirovima povlašćene, aktivističke elite koja često kao da prezire ljude nad kojima ima toliku moć.

U istinski većinskom društvu, onom u kojem je demos zapravo praktikovao kratos, nijedan oblik kriminala se ne bi tolerisao, niko se ne bi usudio da indoktrinira školsku decu ekstremnom trans ideologijom, zelena agenda bi bila usredsređena na tehnološke inovacije, a ne na nastojanje da se spreče zaposleni da avionom odu na odmor, navodi urednik "Telegrafa" Alister Hit u komentaru stanja "demokratije" u Britaniji.

Ipak, živimo u sasvim drugačijoj političkoj stvarnosti, u kojoj se javno mnjenje flagrantno zanemaruje kad god nije u skladu sa stavovima vladajuće klase, navodi on.

Intelektualni konformizam je zaglušujući i pojačan je pojavom svemoćne mase političkih savetnika, vladinih agenata, aktivista i javnih službenika koji baš i ne vole javnost i su sve više uvereni da imaju ustavnu dužnost da sputavaju i obuzdaju izabrane političare. Oni su stručnjaci u odlaganju, prevari i pronalaženju rupa u zakonu, a podržavaju ih levičarski aktivisti koji su preuzeli advokatsku profesiju, kulturne institucije, akademske zajednice, dobrotvorne organizacije, pa čak i mnoge velike kompanije, piše Hit.

Rezultat je izuzetno obespravljenje biračkog tela, pa stoga ne čudi što birači više ne veruju političarima i plaše se da će Britanija postati demokratija samo po imenu.

Od demokratske zemlje kada se strahovalo da je tiranija većine glavna pretnja slobodi i prosperitetu; danas je najveća opasnost od tiranije manjine.

Naš novi zadatak je da sprečimo ugnjetavanje većine, poručuje britanski novinar. Kako zaustaviti zauzimanje svake institucije od strane radikalne levice? Kako da učinimo parlament reprezentativnijim i smanjimo moć Mase? Jedan od odgovora bi bio da se koristi mnogo više referenduma, kao što to rade Švajcarci; druga bi bila radikalna reforma državne službe, pretvarajući ministre u izvršne direktore.

Svestan sam da većina može da ima loše ili zle ideje, ili da glasa za manijake. Moramo zadržati – a u nekim slučajevima i dalje razvijati – zaštitu od većinskih zloupotreba. Elite su pomogle u pokretanju mnogih dobrih društvenih promena poslednjih decenija, uključujući borbu protiv rasizma i predrasuda prema svim vrstama manjina, navodi Hit u "Telegrafu".

Ali klatno se previše udaljilo od većinske vladavine i previše moći predato je društvenim inženjerima. Danas problem nije u javnosti, koja je uglavnom tolerantna i liberalno-konzervativna, već u elitama koje su postale autoritarne i antidemokratske, zarobljene "vouk" ideologijom, smatra Hit.

Poruka političarima je jasna: počnite ponovo da slušate glasače, inače će se Britanija uskoro suočiti sa narodnim ustankom koji će biti veći – i nepredvidljiviji – od bregzita, zaključuje "Telegraf".

image