Stiv Benon zagovara tandem Tramp–Kenedi za dobitnu kombinaciju predsedničkih izbora u SAD

Bivši strateg Bele kuće smatra da, ako Tramp prebrodi sve pravne teškoće s kojima se suočava, može da računa na podršku 55 odsto biračkog tela

Nekadašnji savetnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Stiv Benon opet je sugerisao da bi tandem Tramp – Robert F. Kenedi Mlađi odneo veliku pobedu na predsedničkim izborima 2024. iako je mogućnost udruživanja ova dva političara gotovo nikakva.

U podkastu "Benonos vor rum" izjavio je da Trampa na proleće čeka prava oluja pravnih problema, misleći na čitav niz optužnica koje su podignute protiv bivšeg predsednika, te da ukoliko "prođe kroz tu vatru", može da računa na podršku "55 i više odsto glasača".

"Kad bi Kenedi nastupio uz Trampa na izborima – što se čak ni tehnički ne može desiti zbog strukture Demokratske i Republikanske partije, pristupa glasačkim listićima i sl. – mogli bi da osvoje 60 odsto ili više, da dovedu do velikog preokreta", rekao je bivši strateg Bele kuće.

Benon je predložio kombinaciju Tramp–Kenedi još u aprilu – u ranijem podkastu je rekao da bi nekadašnja kandidatkinja za guvernera Arizone Kari Lejk bila njegov izbor za Trampovog potpredsednika. Ukoliko pak ne bi bila dostupna, Kenedi bi bio odličan izbor.

Inače i Lejkova je Kenedijev simpatizer – u julu je za Si-Bi-En izjavila da se radi o dobrom čoveku, ali da establišment "ne želi autsajdere u političkoj mašini, ne želi da autsajderi dolaze u močvaru i isušuju je već žele unapred odobrene, kontrolisane, ljude koje je lako uceniti i podmititi poput Bajdena".

I drugi konzervativci su otvoreni za ideju udruživanja Trampa i Kenedija na predsedničkim izborima 2024. godine. Na primer, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin objavio je na društvenim mrežama u aprilu da mu se stvarno sviđaju Kenedijevi stavovi, a Rodžer Stoun, koji je radio za kampanje Ričarda Niksona, Ronalda Regana, Džordža Buša Mlađeg i Trampa, takođe bi podržao ovaj dvojac.

Guverner Floride Ron Desantis, kandidat za republikansku nominaciji za predsedničke izbore, isto ima pozitivan stav o Kenediju, sugerišući da bi razmotrio demokratu za poziciju u zdravstvu u svojoj administraciji ukoliko bude pobedio u trci 2024. godine.

Međutim, uprkos podršci ovom gotovo nemogućem dvojcu, Kenedi je odbacio mogućnost udruživanja s Trampom.

"Samo da bih sprečio bilo kakve spekulacije, ni pod kakvim okolnostima neću se pridružiti Donaldu Trampu na izbornoj listi", napisao je Kenedi 10. maja na društvenim medijima.