Hanter Bajden proveo "proleće i leto neprekidnog razvrata" zarađujući milione od Ukrajine i Kine

Otpečaćeni sporazumu o priznanju krivice "bludnog sina" predsednika SAD otkrio detalje o njegovim poslovima u periodu u kom se borio sa bolestima zavisnosti

Za vreme dve godine tokom kojih se sve više borio sa zloupotrebom narkotika, Hanter Bajden je zaradio više od 4 miliona dolara od ukrajinske energetske kompanije, kineske privatne investicione kompanije i drugih izvora, navedeno je u predloženom sporazumu o priznanju krivice za federalne poreske optužbe, prenosi "Blumberg".

Hanterov nacrt sporazuma o krivici objavljen je u junu, ali je stvarni sporazum objavljen tek sada, nakon što je, kao odgovor na zahteve medija, američki okružni sudija Marielen Noerika naredila da se on otpečati kao odgovor na zahteve medija. 

Ovaj sporazum, kojim bi se sin predsednika Amerike, izjasnio krivim po prekršajnim optužbama i ne bi služio zatvorsku kaznu, trenutno je stavljen na čekanje.

Sporazum između Hantera Bajdena i federalnog tužioca u Delaveru detaljno prikazuje njegovu zaradu u 2017. i 2018. godine, u periodu u kom nije platio porez.

U 2017. godini Bajdenov problematični sin je zaradio više od 2,3 miliona dolara, od čega je milion dolara od kompanije koju je osnovao sa glavnim izvršnim direktorom kineskog konglomerata, 664.000 dolara od kineske investicione firme za infrastrukturu, 500.000 dolara od ukrajinske energetske kompanije, 70.000 dolara od rumunskog preduzeća, 48.000 dolara od međunarodne advokatske firme i 666.000 dolara od domaćih poslovnih aktivnosti, prenosi "Blumberg".

Izvori njegovih prihoda nisu precizirani u sudskom podnesku, ali je Hanter Bajden ranije priznao veze sa kineskom kompanijom "CEFC Čajna enerdži", ukrajinskom energetskom kompanijom "Burisma" i advokatskom kompanijom "Bois, Šiler i Fleksner". 

Hanter je zaradio više od 2,1 milion dolara u 2018. godini. Prema sporazumu, ovu visoku zaradu dostigao je iako se njegova zavisnost od droga progresivno pogoršavala. 

U dokumentima se citiraju Hanterovi memoari u kojima on opisuje "proleće i leto neprekidnog razvrata" 2018. 

Takođe se navodi da je Hater bio svestan svojih poreskih obaveza, budući da mu ih je predočio njegov računovođa. Računovođa je pripremio Bajdenove izveštaje i poslao mu ih na pregled i potpis. Uprkos tome što ga je računovođa ohrabrivao i podsećao, Hanter Bajden nikada nije potpisao niti predao svoje izveštaje. U sporazumu se navodi da sin američkog predsednika nije platio porez iako je imao novca za to. 

Hanterov predloženi sporazum takođe se odnosi na optužbu za nelegalno posedovanje oružja iz 2018. godine.