Novca nikad dosta: Premijer Ukrajine otkrio koliko košta održavanje ukrajinske vojske

Ukrajina se trenutno drži zahvaljujući finansijskoj podršci partnera, kao i kroz grantove i kredite, kazao je Denis Šmigal

Održavanje ukrajinskih trupa košta budžet Ukrajine dva biliona grivni (skoro 55 milijardi dolara) godišnje, izjavio je premijer Denis Šmigal, prenosi agencija Ukrinform.

"Podrška oružanim snagama i rat koštaju Ukrajinu oko 55 milijardi dolara. Ovo je više od profitabilnog dela budžeta namenjenog za rat", kazao je Šmigal.

Prema njegovim rečima, Ukrajina se trenutno drži zahvaljujući finansijskoj podršci partnera, kao i kroz grantove i kredite.

Ranije je predsednica Odbora za budžet Vrhovne Rade Roksolana Pidlasa izjavila da je ove godine za finansiranje budžeta Ukrajine dobijeno 25,3 milijarde dolara pomoći od međunarodnih partnera, što je čini 49,1 odsto svih prihoda.

Naime, parlament Ukrajine prethodno je usvojio državni budžet za 2023. godinu sa deficitom od bilion i 296 miliona grivni (35,1 milijardi dolara).

Šmigal je ranije rekao da će budžet Ukrajine za odbranu za 2023. godinu iznositi 48,7 milijardi dolara.

"Imamo sva sredstva, svaka grivna danas zapravo finansira potrebe bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine. Dakle, 1,8 biliona grivni (48,7 milijardi dolara) su potrebe i budžet naših oružanih snaga. Sve što prikupimo koristimo u te svrhe, sve ostalo finansiraju naši partneri", kazao je Šmigal za TV kanal "Rada".

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je prethodno da je deficit državnog budžeta oko pet milijardi dolara mesečno. Prema njegovim rečima, budžet dobija dve trećine sredstava kroz inostrane kredite i grantove, dok tri četvrtine budžetske potrošnje ide za vojne potrebe.