Svet

Meloni u Briselu poslala poruku EU: Nismo Marsovci

Saveznici Đorđe Meloni ocenjuju da ovaj potez šalje signal dobre volje i spremnosti na saradnju sa EU
Meloni u Briselu poslala poruku EU: Nismo MarsovciAP © P Photo/Virginia Mayo

Premijerka Italije Đorđa Meloni je u prvoj poseti Briselu otkako je preuzela dužnost krajem septembra. Danas se sastala sa liderima Evropske unije, a njen plan je da pridobije zvaničnike na visokim pozicijama koji su skeptični prema njenoj politici.

Poslednjih nekoliko meseci premijerka Italije je pokušavala da se predstavi kao umeren i pouzdan partner u međunarodnim odnosima. Iako se ne nada da će steći veliki broj uticajnih prijatelja, Meloni pokušava da odbaci imidž "ekstremno desničarske usijane glave sa duboko evroskeptičnim kolegama", piše "Politiko".

Meloni je pokušala da poboljša odnose između Rima i Brisela, ali je shvatila da ne može da očekuje da će joj kolege iz EU biti dovoljno naklonjene.

Uoči izbora u Italiji u septembru, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sugerisala je da bi očekivana pobeda vlade krajnje desnice "mogla da naruši demokratske standarde". Meloni se i nakon trijumfa suočila sa brojnim kritikama širom Evrope. Francuski političari slali su oštre poruke Rimu, provocirajući premijerku da izda besan odgovor, navodi "Politiko".

Meloni je kao svoje prvo putovanje u Evropu izabrala, nakon što je preuzela dužnost premijerke, ni manje ni više nego srce Evropske unije - Brisel. Njeni saveznici ocenjuju da ovaj potez šalje signal dobre volje i spremnosti na saradnju sa EU.

"Samo putovanje je poruka", rekao je izvor iz partije "Braća Italije", na čijem je čelu Đorđa Meloni.

Italijanska političarka danas se sastala sa Ursulom Fon Der Lajen, kao i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Ona je nakon susreta sa visokim zvaničnicima EU rekla da su razgovori bili iskreni i pozitivni.

"Zadovoljna sam klimom na koju sam naišla ovde u Briselu. Verovatno ću moći da vidim i razgovaram sa osobama i pomognem da se razbije narativ o nama. Mi nismo Marsovci. Mi smo ljudi od krvi i mesa, koji pojašnjavaju svoja viđenja", rekla je Meloni, čija je vlada prva italijanska vlada krajnje desnice od Drugog svetskog rata.

Portparol Evropske komisije ranije je otkrio da će glavne teme razgovora biti energetska kriza, planovi za oporavak od pandemije virusa korona i sukob u Ukrajini.

Jedna od tačaka razdora mogao bi da bude italijanski plan oporavka od posledica pandemije. Meloni želi da prilagodi sporazum između Rima i EU, u svetlu sukoba u Ukrajini. Italijanska premijerka namerava da izdvoji više sredstava za energetsku bezbednost i snabdevanje, preusmeravajući gotovinu za pokrivanje povećanih troškova sirovina.

Komisija je ranije poručila da nije spremna da bude fleksibilna u pogledu plana oporavka, a čini se da je malo verovatno da će poseta Đorđe Meloni promeniti njihov stav.

"Politiko" navodi da Meloni nije u potpunosti laskala Evropskoj uniji u toku predizborne kampanje. U komentarima upućenim njenom biračkom telu, upozorila je da su "dobra vremena u Briselu prošla" i da je spremna da zastupa interese Italije u Evropi. U knjizi koju piše kritikuje Evropu koju opisuje kao "invazivnu u malim stvarima i odsutnu u velikim".

Međutim, stavovi Đorđe Meloni po pitanju sukoba u Ukrajini slični su onima njenih kolega u EU. Od samog početka sukoba, Meloni je pružala podršku Kijevu i potvrdila da će vlada nastaviti da podržava sankcije koje je EU uvela Rusiji.

image