Svet

Aktivisti Grinpisa otkrili ranjivost Sunakovog obezbeđenja: Policija je propala

Apsolutno sam zapanjen što su uspeli da ostvare takav pristup imanju, to je velika povreda bezbednosti, kaže bivši policajac
Aktivisti Grinpisa otkrili ranjivost Sunakovog obezbeđenja: Policija je propala© Luca Marino/Greenpeace via AP

Pet aktivista Grinpisa uhapšeni su nakon što su se popeli na krov seoske vile premijera Rišija Sunaka koja je vredna dva miliona britanskih funti, a posle manje od 24 sata pušteni su na slobodu i to uprkos optužbama da su ugrozili bezbednost države.

"Glave će se okretati zbog ovoga", upozorio je bivši šef kraljevske bezbednosne jedinice u Skotland Jardu, da bi trojica muškaraca i dve žene koji su zadržani zbog protesta u kući premijera u Severnom Jorkširu bili pušteni uz kauciju nakon samo 18 sati u pritvoru.

Oni su se popeli na porodičnu kuću Sunaka dok je on bio na odmoru sa porodicom u SAD i prekrili je crnom tkaninom iskazujući tako nezadovoljstvo zbog izdavanja novih dozvola za bušenje nafte i gasa u Severnom moru.

Incident je izazvao ozbiljna pitanja o tome kako je grupa mogla tako lako da izvede visinske vratolomije, a bivši zamenik šefa policajca u Severnom Jorkširu Piter Voker zaključio je da je došlo do "velike povrede bezbednosti države".

"Apsolutno sam zapanjen što su uspeli da upadnu na imanje. Jasno je, po mom mišljenju, da je to je velika povreda bezbednosti. Očigledno niko nije bio tu da spreči to što su naumili, a imali su pristup i krovu. Oni izgleda nisu naneli štetu, ali, ako je omogućen slobodan pristup toj imovini, ljudi koji bi želeli da naude, mogli bi to da ostvare lako uz uređaje, mine… Mislim da je ovo je veliki promašaj i žalosno mi je što to kažem, ali moja stara policija je propala", naveo je bivši policajac sa 30 godina iskustva za "Dejli mejl".

On je dodao da je za očekivati da se sprovede jedna značajna istraga o tome kako su dozvoljeni ovakvi propusti.

Aktivnost Grinpisa u prvi plan je stavila potrebu za hitnom revizijom planova zaštite premijera i njegove porodice.

U saopštenju policije Severnog Jorkšira se navodi da je svih pet osumnjičenih osoba pušteno uz uslovnu policijsku kauciju kako bi se omogućila dalja istraga.

"Istraga je u toku", dodali su.

Stručnjaci kažu da Sunaka obično štite službenici britanskih bezbednosnih agencija, MI5 i antiterorističke policije.

image