Amerika izolovana: U Generalnoj skupštini UN Sjedinjene Države preglasane 185:2

Američki embargo Kubi traje punih 30 godina

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je u četvrtak sa 185:2 glasa za osudu američkog embarga Kubi, 30. godinu zaredom.

Iako rezolucije UN-a nisu obavezujuće i nisu pravno sprovodljive, one imaju veliku političku težinu, pokazujući izolovanost stava SAD i stav mnogih zemalja o njemu.

Samo su SAD i Izrael glasali protiv rezolucije, dok su Brazil i Ukrajina bili uzdržani, preneo je AP.

Čin ekonomskog rata protiv Kube

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez Parilja obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pre glasanja, nazvavši embargo "namernim aktom ekonomskog rata, sa ciljem sprečavanja finansijskih prihoda, uništavanja sposobnosti vlade da zadovolji potrebe stanovništva, izazivajući kolaps privrede i stvaranje situacije kojom je nemoguće upravljati."

Od 2019. SAD su "eskalirale opsadu naše zemlje do ekstremne dimenzije, okrutno i nehumano, kako bi nanele najveću moguću štetu kubanskim porodicama", dodao je Rodrigez.

Dok je Obamina administracija dopustila putovanja na Kubu, Trampova administracija je poništila mnoge Obamine odluke.

Bajdenova administracija je, zauzvrat, poništila neke od poteza Trampove administracije.

"Bilo je nekih pozitivnih akcija"

Rodrigez je priznao da je bilo nekih "pozitivnih akcija" Bajdenove administracije, ali je naglasio da ova nema nikakvu politiku prema Kubi i da samo nastavlja politiku "maksimalnog pritiska", koju je uspostavila prethodna.

SAD su u svom obrazloženju rekle da, iako smatraju "kubansku vladu odgovornom, naša podrška kubanskom narodu je nepokolebljiva“.

"Kubanska vlada je koristila oštre zatvorske kazne, čak i protiv maloletnika, taktike zastrašivanja, hapšenja, prekide interneta, mafiju koju sponzoriše vlada i užasne zatvorske uslove kako bi pokušala da spreči Kubance da ostvaruju svoja ljudska prava", rekao je politički savetnik Džon Keli u četvrtak u Generalnoj skupštini.