Svet

Bela kuća bez očekivanja od skupa u Saudijskoj Arabiji: To nisu mirovni razgovori

To je popularizacija i konkretizacija mirovne formule ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, kaže američki savetnik za nacionalnu bezbednost
Bela kuća bez očekivanja od skupa u Saudijskoj Arabiji: To nisu mirovni razgovoriGetty © Win McNamee / Staff

Ukrajina i njeni saveznici planiraju da na razgovorima u Džedi u Saudijskoj Arabiji, ovog vikenda, pridobiju globalnu podršku za "mirovnu formulu" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi ističe da to nisu o mirovni pregovori za okončanje sukoba, već popularizacija i konkretizacija ideje Zelenskog. 

Prema njegovim rečima, "rat može odmah da se završi samo kada bi ruski predsednik povukao trupe iz Ukrajine".

"Očigledno to se neće dogoditi. Mi bi želeli da se to dogodi što pre, narod Ukrajine bi želeo da se taj rat okonča, jer oni ratuju, umiru, pate zbog onoga što čini Putin, svi bi hteli da vidimo da se okonča ali veoma je teško utvrditi vremenski okvir o tome kako bi taj kraj izgledao", objasnio je Kirbi za ukrajinski servis "Glasa Amerike".

Kirbi naglašava da Putin ne pokazuje nikakve indikacije da je voljan da pregovora.

"Zapravo je suprotno. Vidimo više napada u poslednjih 48 sati na isporuke žitarica na Dunavu. On radi sve moguće, ne samo da pokuša da zadrži teritoriju koja mu ne pripada u istočnoj Ukrajini, već smanjuje mogućnost Ukrajine da izvozi žito u mnoge zemlje širom sveta, uključujući Globalni jug.

U intervjuu on je dodao da je administracija SAD trenutno fokusirana na to da obezbede da ukrajinske oružane snage budu uspešne u kontraofanzivi i primoraju Putina da sedne za pregovarački sto.

"Ali, još jednom, mi nismo još stigli do te tačke. Jedan od ciljeva je da se većem delu međunarodne zajednice predstavi mirovna formula predsednika Zelenskog i da se za nju dobije podrška. Ključna komponenta toga je, i to ne smemo da zaboravimo, teritorijalni integritet i suverenitet, jer je formula predsednika Zelenskog zasnovana na toj ideji, na tom osnovnom principu UN povelje. To je nešto sa čime svaka zemlja, osim Rusije, može da se saglasi", rekao je Kirbi.

Među 10 tačaka plana Zelenskog su, pored poziva na puno poštovanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i povlačenja svih ruskih trupa, i zaštita prehrambenih i energetskih zaliha, nuklearna bezbednost i oslobađanje svih zatvorenika.

"To su potpuno različite okolnosti i ljudi ne bi trebalo da vide sastanak u Džedi kao formu kroz koju će se doći do nekih rešenja. To je o nastavljanju razgovora o tome kako bi ta mirovna formula mogla da izgleda. Nema pregovora, i rekao bih još dve stvari. Prvo, naravno svaka zemlja mora da odluči za sebe. Koliko će da se povezuje sa mirovnom formulom predsednika Zelenskog i naravno samostalno da odluči koju ulogu želi da ima u mirovnim pregovorima, kada i ako ih bude. Ono što smo mi rekli jeste da se o Ukrajini ne može razgovarati bez Ukrajine", naveo je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost očekuju se predstavnici iz oko 40 zemalja, prenosi agencija Rojters.

image