Svet

Bivši francuski ambasador u UN: Puč u Nigeru je neuspeh Evrope

Došlo je vreme da Francuska normalizuje političke i ekonomske veze i da tretira svoje afričke kolege kao suverene države, kaže Žerar Aro
Bivši francuski ambasador u UN: Puč u Nigeru je neuspeh Evrope© TANJUG/AP Photo/Sam Mednick, File

Jedan od glavnih razloga za puč u Nigeru jesu neokolonijalni odnosi Pariza i Afrike, izjavio je bivši ambasador Francuske u Sjedinjenim Državama i bivši ambasador u UN Žerar Aro.

"Državni udar u Nigeru bio je neuspeh Evrope, jer nije bilo jasnog evropskog jedinstva oko zajedničke afričke strategije, što je ujedno doprinelo i haosu koji se tamo dešava", kazao je Aro u intervjuu za "Euraktiv".

Prema njegovim rečima, Niger je za Francusku u izvesnom smislu ono što je Avganistan za SAD, ali da je krajnje vreme da se normalizuju politički i ekonomski odnosi između zemalja, kao i da Francuska treba da tretira svoje afričke partnere kao suverene države.

"Došlo je vreme da Francuska normalizuje političke i ekonomske veze i da tretira svoje afričke kolege kao suverene države. Ostavite sve to diplomatama i kompanijama i potpuno se rešite vojnog prisustva", ukazao je francuski diplomata, poručivši da "Pariz više ne igra nikakvu istaknutu ulogu u regionu".

Podsetimo, prošle nedelje predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile: "Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Dodaje se da je jedna od prvih odluka pobunjenika na međunarodnom nivou bila otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.

image