Svet

SAD anketa: Za koga će glasati republikanci ako Tramp bude osuđen

Anketa je sprovedena pre nego što se Tramp pojavio pred saveznim sudom u Vašingtonu u četvrtak popodne kako bi odgovarao na četiri tačke optužnice
SAD anketa: Za koga će glasati republikanci ako Tramp bude osuđenGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Otprilike polovina republikanaca rekla je da neće glasati za Donalda Trampa za predsednika SAD ako bude osuđen, što je jasan znak da bi njegovi pravni problemi mogli da imaju ogroman uticaj na njegovu predsedničku kampanju 2024, pokazuje anketa Rojtersa.

Anketa je sprovedena pre nego što se Tramp pojavio pred saveznim sudom u Vašingtonu u četvrtak popodne kako bi odgovarao na četiri tačke optužnice. 

Republikanskim glasačima postavljeno je pitanje da li bi glasali za bivšeg predsednika na izborima 2024. ako ga porota proglasi krivim za teško delo navodnog uticaja i umešanosti u rezultate predsedničkih izbora održanih 2020. godine. 

"Tačno 45 odsto ispitanika je odgovorilo sa ne, dok je više od 35 odsto odgovorilo sa da", navodi se u anketi, prenosi Rojters.

Na pitanje da li bi glasali za Trampa ako odsluži zatvorsku kaznu, 52 odsto republikanaca je odgovorilo ne, a samo 28 odsto dalo je pozitivan odgovor.

Republikanac ostaje pri svojoj izjavi da je nevin i optužuje demokrate za "lov na veštice" čiji je cilj da ošteti njegovu kampanju.

Nova anketa pokazala je da veliki deo republikanaca deli to mišljenje: 75 odsto se složilo sa izjavom da su tužbe protiv Trampa "politički motivisane", a samo 20 odsto se ne slaže sa takvom konstatcijom.

Oko dve trećine anketiranih, 66 odsto, smatra da nove tužbe protiv bivšeg predsednika zbog pokušaja da poništi ishod predsedničkih izbora 2020. godine nisu ubedljive.

U međuvremenu, Trampov rejting ostaje stabilan, sa 47 odsto ispitanika koji bi glasali za njega na republikanskim predizborima, u poređenju sa 13 odsto koji podršku daju njegovom protivkandidatu De Santisu.

image