Dvostruki EU aršini: Šokirani blokadom francuskih medija u Nigeru, nastavljaju da progone ruske

Obustavljanje emitovanja "RFI" i "Frans 24" predstavlja ozbiljno kršenje prava na informisanje i slobodu izražavanja, poručila je portparolka EU Nabila Masrali

Evropska unija najoštrije osuđuje blokiranje emitovanja francuske radio stanice "RFI" i TV kanala "Frans 24" u Nigeru i smatra da je ovo kršenje ljudskih prava i sloboda, izjavila je danas portparolka EU Nabila Masrali.

Naime, emitovanje francuskih medija u ovoj afričkoj zemlji obustavljeno je nedelju dana nakon puča koji se tamo dogodio.

"EU smatra da je obustavljanje emitovanja 'RFI' i 'Frans 24' u Nigeru neprihvatljivo. Ova mera predstavlja ozbiljno kršenje prava na informisanje i slobodu izražavanja. EU najoštrije osuđuje kršenja osnovnih sloboda", poručila je Masrali. 

"RFI" i "Frans 24" su glavni francuski elektronski mediji u Africi, koji pokrivaju francusku perspektivu o događajima širom sveta i na kontinentu. Ovi mediji su prethodno cenzurisani u Maliju i Burkini Faso.

Dvostruki aršini zapadnih zvaničnika 

Podsetimo, progon i blokada ruskih medija u Evropi i svetu počela je odmah nakon pokretanja Specijalne vojne operacije. Dok Nabila Masarali poručuje da je u Nigeru narušeno pravo na informisanje i slobodu izražavanja, a ne tako davno je šef evropske diplomatije Žozep Borelj progon ruskih medija u Evropi nazivao "zaštitom slobode govora".

"Zabranom jednog broja ruskih medija ne napadamo slobodu govora, već je štitimo", poručio je svojevremeno Borelj na konferenciji o borbi protiv dezinformacija u Briselu.

Podsećamo, privredni sud u Nanteru pokrenuo je prinudnu likvidaciju RT Frans, navodeći da ta odluka prati mere cenzure koje su preduzele EU i Francuska, a koje su dovele do zamrzavanja medijskih naloga.

Međutim, tu nije bio kraj progonu ruskih medija, nakon što su zamrzavanjem novinarskih računa uspeli da blokiraju TV kanal "RT Frans", uspeli da, "represivnim ograničenjima slobode štampe i medija unutar EU", isto to učine i sa "RT DE prodakšns", ogrankom ruske medijske mreže u Nemačkoj.

Evropska komisija je nakon početka Specijalne operacije u Ukrajini pozvala na gašenje svih kanala u Evropi za koje su naveli da predstavljaju "medijsku mašineriju Kremlja", među kojima su RT i Sputnik. Međutim, kako se ističe, EU nije mogla da navede koju su to lažnu vest plasirali ovi mediji.

Očigledno je u pitanju samo jedno, a to je da EU ima za cilj da ućutka kritički, neprozapadni izvor informacija.

Podsetimo, prošle nedelje predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile: "Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Dodaje se da je jedna od prvih odluka pobunjenika na međunarodnom nivou bila otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.