Svet

Šolc i Si: Potreba za većom saradnjom u vreme promena i previranja

Nemački kancelar je prvi lider G7 koji je posetio Kinu od početka pandemije
Šolc i Si: Potreba za većom saradnjom u vreme promena i previranja© Tanjug/Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

Tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kineski predsednik Si Đinping ukazao je na potrebu za većom saradnjom između dve zemlje usled "vremena promena i previranja" zarad svetskog mira.

Šolc je prvi lider G7 koji je posetio Kinu od početka pandemije, a njegova poseta testiraće odnose Kine i Zapada nakon godina rastućih tenzija, ocenjuje Rojters i dodaje da će se dvojica lidera u razgovorima dotaći rusko-ukrajinskog sukoba, klimatskih promena i ekonomskih veza.

"Međunarodna situacija je složena i nestabilna", rekao je predsednik Narodne Republike Kine i naveo da će poseta dodatno unaprediti međusobno razumevanje i poverenje dve strane, kao i da će produbiti saradnju u različitim oblastima.

Predsednik Si je istakao da se ove godine obeležava 50 godina diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, te da dokle god dve strane slede principe međusobnog poštovanja - bilateralne veze će nastaviti da napreduju.

Nemački kancelar je potvrdio da je dobro što su se lično sastali u ovim "napetim vremenima" i naveo da "ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak zasnovan na pravilima".

Poseta nemačke delegacije je dobra stvar za kinesko rukovodstvo, navodi Rojters i napominje da će Peking nastojati da ojača odnose sa spoljnim svetom.

Sa druge strane, usled istorijske inflacije i nadolazeće recesije u Nemačkoj, Šolc će tokom sastanaka naglasiti potrebu za nastavkom saradnje dve zemlje. On je, međutim, najavio da će otvoriti pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće sa kojima se nemačke kompanije suočavaju na kineskom tržištu.

Uoči posete nemačkog kancelara, bilo je kritika unutar Evropske unije i nemačke vlade.

Tenzije su došle do izražaja zbog prošlonedeljnog sporazuma kojim je kineski brodski gigant "Kosko" dobio udeo u lučkom terminalu u Hamburgu uprkos protivljenju koalicionih partnera.

Ključna uloga Kine u industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno sa neviđenim ekonomskim problemima sa kojima se Nemačka suočava, znači da je Šolcu potrebna saradnja sa Kinom više nego njegovoj prethodnici Angeli Merkel, zaključuje Rojters.

image