Irski poslanik: SAD su uništile Ukrajinu zarad svojih ciljeva

Vašington i Zapad doveli su Ukrajinu u jadno stanje, težeći svojim geopolitičkim ciljevima, uprkos smrti njenih stanovnika, poručio je poslanik u Evropskom parlamentu Mik Volas

Sjedinjene Države su krive za uništenje Ukrajine, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta iz Irske Mik Volas.

Volas je na taj način prokomentarisao rezultate ankete Si-En-En-a, u kojoj se 55 odsto Amerikanaca protivi da Kongres SAD dodeli dodatnu pomoć Ukrajini jer smatra da je njihova država "učinila dovoljno da pomogne Kijevu".

"SAD su već učinile dovoljno, uz pomoć EU i NATO, da unište ovu zemlju", napisao je Volas na Iksu (bivšem Tviteru).

Kako je dodao, Vašington i Zapad doveli su Ukrajinu u jadno stanje, težeći svojim geopolitičkim ciljevima, uprkos smrti njenih stanovnika.

Volas je i ranije više puta pozivao na prekid sukoba u Ukrajini i naglašavao da samo zapadne zemlje imaju koristi od ovog sukoba.

On je izjavio da će slanje kasetnih bombi Ukrajini naneti Ukrajincima više patnje nego bilo ko drugi.

Slanje kasetnih bombi za sukob u Ukrajini doneće Ukrajincima više patnje nego bilo kome drugom. Strašno je što su Rusija, Ukrajina i SAD odbile da potpišu Konvenciju UN o zabrani kasetnih bombi 2008. godine", smatra Volas.

Takođe je kritikovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegove zapadne pristalice, rekavši da nisu zainteresovani da traže mirno rešenje za sukob.

"Zelenski moli za još oružja, ali nijednu reč nije izgovorio o miru. Koliko još svojih sunarodnika mora da regrutuje i odvede na pokolj pre nego što sedne za pregovarački sto", upitao je Volas.