En-Bi-Si: Lovci F-16 neće preokrenuti tok sukoba

Verovatno će proći meseci pre nego što avioni postanu operativni, navodi američki medij

Isporuka američkih borbenih aviona F-16 Kijevu neće preokrenuti tok borbi u zoni sukoba, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prethodno je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da će borbene avione F-16 Ukrajini najverovatnije obezbediti evropske zemlje, ne navodeći vreme početka pripreme snaga EU ukrajinske vojske za letove na američkim avionima.

"Verovatno će proći meseci pre nego što avioni postanu operativni", navodi američki medij.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije najavio da će obuka ukrajinskih pilota početi ovog meseca. Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, program obuke će trajati najmanje šest meseci i možda će se održati u Danskoj ili Holandiji, kao i da se očekuje da će do proleća 2024. piloti biti osposobljeni da lete na F-16.

Si-En-En je ranije preneo da SAD i dalje čekaju da evropski zvaničnici dostave konačni plan za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da "SAD još odlučuju da li da pošalju američke pilote da pomognu u obuci Ukrajinaca".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da SAD i njeni NATO saveznici stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica.

"Činjenica da Kijev može dobiti borbene avione F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija će smatrati za potencijalnu nuklearnu pretnju", naglasio je šef ruske diplomatije.