Još jedan Amerikanac? Evropska komisija ima novog favorita za mesto glavnog ekonomiste EU

Florijan Ederer je novopečeni američki državljanin, ali takođe i Austrijanac i nije radio za velike tehnološke kompanije

Dve nedelje nakon što je Fiona Skot Morton naterana da se povuče iz trke za glavnog ekonomistu Generalnog direktorata Evropske unije za konkurenciju zbog toga što je Amerikanka, pojavio se samo jedan novi kandidat — i to državljanin SAD.

Ali, Florijan Ederer je Austrijanac po rođenju. Postao je Amerikanac tek u maju, nakon što prošle godine nije ispunio uslov državljanstva za mesto glavnog ekonomiste u Federalnoj trgovinskoj komisiji.

Ederer je bio voljan da ode do kraja kako bi imao otvorene opcije. "Austrija je veoma, veoma veoma restriktivna u svojim aranžmanima o dvojnom državljanstvu", rekao je on za "Politiko". Da bi zadržao austrijsko državljanstvo, bio je podvrgnut "prilično teškoj proceduri, uključujući dosije od 70 stranica koji opisuje moj doprinos ekonomiji i politici konkurencije i zašto je u interesu Republike Austrije da postanem državljanin SAD".

Upornost mu se, izgleda, isplatila, jer se sada našao u jakoj poziciji da postane glavni ekonomista odeljenja EU za konkurenciju. Osim nacionalnosti, Skot Morton je kritikovana jer je radila kao konsultant za velike tehnološke firme. Nasuprot tome, Ederer se uglavnom držao akademske zajednice i izbirljiv je u pogledu sukoba interesa.

"Nisam radio konsultacije za nijednu od velikih tehnoloških firmi", kaže on. "Važno je da ekonomisti budu veoma otvoreni i da obelodane svoj dosadašnji rad kao konsultanti ili kao veštaci. Toga je trenutno premalo". Međutim, rekao je da je zabrinutost oko Skot Morton možda bila prenaglašena i da je pažnja trebalo više da se fokusira na "ogromnu stručnost koju ona donosi u posao".

To sugeriše da bi Edererov put trebalo da bude jasan, ako šefica EU za konkurenciju Margreta Vestager i njen tim odluče da je on najbolji kandidat za taj posao. U vreme imenovanja Skot Morton nije bilo drugih jakih kandidata, rekli su tada zvaničnici EU, tako da je teren verovatno prilično prazan. Ipak, neki kandidati su se možda uzdržali, znajući da je Vestager favorizovala Skot Morton, što znači da bi mogli da podnesu aplikacije u narednim nedeljama sada kada je proces propisno otvoren.

Za sada je, međutim, Ederer jedini poznati kandidat. Kaže da su mu se obratili zvaničnici iz Direktorata i da je vrlo rad da preuzme ulogu glavnog ekonomiste. EU je "globalni lider u primeni konkurencije", kaže on.

Edererova kandidatura je dobro primljena u antimonopolskoj zajednici EU. "Ovo je veoma dobra vest i nadam se da on nije jedini veoma dobar kandidat", rekao je Masimo Mota, koji je pre deceniju obavljao funkciju glavnog ekonomiste.

Florijan Ederer postao je profesor na Bostonskom univerzitetu ove godine nakon 10 godina rada na Jejlu. Uradio je opsežno istraživanje o ubistvenim akvizicijama, gde etablirane kompanije daju malo bogatstvo za inovativne start-apove, eliminišući ih pre nego što postanu ozbiljna konkurencija.