Svet

Dipfejk prevare u porastu više od 1.000 odsto, upućeni upozoravaju da je to samo početak

Kako je granicu između činjenica i fikcije sve teže razlikovati, onlajn kriminalcima je potrebno samo dva sata da naprave realističan, kompjuterski generisan "dipfejk" proizvod koji može da uništi nečiji život
Dipfejk prevare u porastu više od 1.000 odsto, upućeni upozoravaju da je to samo početakGetty © Sean Gallup / Staff

Porast popularnosti hiperrealističnih fotografija, audio i video snimaka razvijenih uz pomoć veštačke inteligencije (AI) – opšte poznatih kao dipfejk postao je internet senzacija.

Takođe je dao širom otvorio vrata sajber zlikovcima budući da je između 2022. i prvog kvartala ove godine, upotreba dipfejka u prevarama katapultirala 1.200 posto samo u Sjedinjenim Državama.

To nije samo američki problem. Stručnjaci navode da je broj slučajeva prevare u kojima su korišćeni dipfejkovi "eksplodirao" i u Kanadi, Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Studije pokazuju da Sjedinjene Države čine 4,3 procenta globalnih slučajeva ovakvih prevara.

U međuvremenu, stručnjaci za veštačku inteligenciju i istražitelji sajber kriminala kažu da su ove brojke samo vrh ledenog brega. Zečja rupa potencijala dipfejk prevare se nastavlja.

"Verujem da je podsticaj broj 1 za sajber kriminalce da počine zločin sprovođenje zakona i nesposobnost organa reda da drže korak", rekao je Majkl Roberts za "Epoh tajms".

Roberts je profesionalni istražitelj i osnivač kompanije "Reksfild", koja pomaže žrtvama veb-baziranih napada. Takođe je pokrenuo PICDO, organizaciju za sprečavanje sajber kriminala, i vodio radionice za borbu protiv hakovanja za ogranke američke i australijske vojske, kao i za NATO.

Roberts kaže da su pravni sistemi u zapadnom svetu "beznadežno preplavljeni" slučajevima onlajn prevare, od kojih mnogi uključuju dipfejk napade. Štaviše, slučajevi koji se istraže bez angažovanja privatne firme mogu se izbrojati na prste.

"A čak i tada, slučaj se ne rešava", rekao je on.

Tržište za otkrivanje "dubokih lažnjaka" (dipfejk) procenjeno je na 3,86 milijardi dolara u 2020. i očekuje se da će rasti 42 odsto godišnje do 2026. godine, prema izveštaju Istraživačkog saveta za humanističke nauke (HSRC).

Dipfejk napadi dolaze u raznim oblicima, od audio prevara, odnosno "kloniranja glasa" voljenih osoba, preko kriptoprevara, ali i ucenjivanja lažnim fotografijama ili snimcima. Sve što je potrebno je pristup privatnim fotografijama ili snimcima targetirane osobe.

Roberts je, ipak, optimista. Kaže da kriminalci još uvek ne shvataju koliko se brzo tehnologija razvija. AI je dala sajber kriminalcima bolje alate, ali se može koristiti i protiv njih.

"Razvoj naprednih alata za otkrivanje dipfejka pomoću algoritama vođenih veštačkom inteligencijom je od ključnog značaja za borbu protiv ove pretnje. Saradnički napori među programerima veštačke inteligencije, istraživačima i tehnološkim kompanijama su od suštinskog značaja za stvaranje robusnih bezbednosnih mera i podizanje svesti", kaže Nikita Šerbina, izvršni direktor AISkrina.

Kako se približavaju predsednički izbori u SAD, Robert upozorava Amerikance da očekuju izbornu trku punu prevaranta koji koriste arsenal dipfejkova.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD takođe je izrazilo zabrinutost zbog upotrebe tehnologije, navodeći: "Pretnja od dipfejka i sintetičkih medija ne dolazi od tehnologije koja se koristi za njeno kreiranje, već od prirodne sklonosti ljudi da veruju u ono što vide".

image