Svet

Čitanje je opasna stvar: Bibliotekarima poručeno da sklone knjige uvredljive za LGBT populaciju

Bibliotekama je savetovano da sakriju knjige koje su "uvredljive" za LBGT populaciju, a da na istaknutom mestu prikazuju dela koja promovišu ekstremno levičarsku transrodnu ideologiju
Čitanje je opasna stvar: Bibliotekarima poručeno da sklone knjige uvredljive za LGBT populacijuGetty © Brandon Bell / Staff

LGBT aktivisti poslali su javnim bibliotekama u Britaniji smernice o tome koje knjige treba da budu sakrivene od javnosti a koje izložene u prvom planu.

Saveti za bibliotekare pod nazivom "LGBTAjKju+ biblioteka" pozivaju na ograničavanje pristupa takozvanim "terf"(trans-isključivi radikalni feminizam) knjigama i aktivnu promociju ne samo dela na temu LGBT tema, već i na uvođenje drugih "najboljih praksi" iz drugih zemalja kao što su bajke koje čitaju dreg kraljice i postavljanje rodno neutralnih toaleta u prostorijama biblioteke.

Aktivisti, navodi "Telegraf", poručuju javnim bibliotekama da treba da preduzmu mere kako bi sprečile "rizik" da LGBT osobe naiđu na "transfobične" knjige koje bi mogle smatrati "uvredljivim".

Pored toga, navodi se da bi broj primeraka takvih knjiga koje drže biblioteke trebalo da bude ograničen, a da bi trebalo da imaju više primeraka pro-LGBT knjiga.

"Budite posebno oprezni da ih greškom ne postavite na LGBTAjKju+ ekrane ili delove biblioteke gde bi mogle nekoga da uznemire", navodi se u uputstvu.

"Možete da ih ubacite u depo i oni koji žele da potraže ove naslove uvek mogu to da urade preko vašeg kataloga bez rizika da LGBTAjKju+ osoba naiđe na knjigu" koja će je uznemiriti.

Borci za prava LGBT zajednice upozorili su i da postoji nekoliko naslova koji su "rodno kritični" i ne priznaju "trans prava". "Ovi autori i njihov rad mogu se označiti kao transfobični, a sami pisci 'terf'. Mi, zajedno sa mnogima u LGBTAjKju+ zajednici, smatramo da su ove knjige uvredljive".

Iako u uputstvu nisu imenovani konkretni "terf", nekoliko britanskih spisateljica su redovno prozivane uključujući autorku "Harija Potera" Džej Kej Rouling, Ketlin Stok i Helen Džojs.

Osnivač Unije slobodnog govora Tobi Jang kritikovao je smernice, rekavši: "Taj isti stav sedenja na dve stolice imao je i 'Kouts' koji je pokušao da zatvori račune Najdžela Faraža jer nije usklađen sa 'inkluzivnim' vrednostima banke. Šta je sledeće? Reći bibliotekama da spale dela Ketlin Stok i Helen Džojs jer su se usudile da ospore 'trans-inkluzivnu' dogmu?"

"Čini se da u 21. veku još postoji lov na veštice s tim što ti generali-tragači ne nose šešire za pronalaženje veštica i crne ogrtače, već pokazuju dugine trake. Jednakost, raznolikost i inkluzija je Sveto trojstvo novih puritanaca."

image