Anketa Si-En-Ena: Većina Amerikanaca veruje da su SAD učinile dovoljno za Ukrajinu

Prema istraživanju, većina Amerikanaca veruje da Kongres ne bi trebalo da odobri dodatna sredstva Kijevu

Većina Amerikanaca veruje da su Sjedinjene Države učinile dovoljno da podrže Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom i protive se izdvajanju više sredstava za tu zemlju, pokazuje novo istraživanje ankete kompanije "Sošal sajens risrč solušons" (SSRS) koje je naručio Si-En-En.

Istraživanje sprovedeno u julu pokazalo je da samo 48 odsto ispitanika veruje da bi SAD trebalo da učine više da podrže Kijev, dok 51 odsto njih smatra da je Vašington već učinio dovoljno za Ukrajinu.

Samo 45 odsto ispitanika reklo je da bi američki Kongres trebalo da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu, dok je 55 odsto tvrdilo da je ta zemlja već dobila dovoljno pomoći. Oni koji smatraju da Ukrajinu i dalje treba podržati favorizovali su prvenstveno pomoć u prikupljanju obaveštajnih podataka, pri čemu 63 odsto podržava takve aktivnosti, dok je ideju o vojnoj obuci podržalo 53 procenata.

Isporuku više naoružanja Kijevu odobrilo je 43 odsto ispitanika, dok je direktno učešće američkih trupa u borbama u Ukrajini protiv Rusije podržalo 17 posto.

Rezultati nove ankete razlikuju se od rezultata ispitivanja javnog mnjenja koje je SSRS sprovedeno u februaru 2022. Tada je oko 62 odsto ispitanika verovalo da Vašington treba da učini više da podrži Ukrajinu.

Strah da bi sukob u Ukrajini mogao da preraste u rat širih razmera takođe je izgleda splasnuo u poslednjih godinu i po dana, pokazala je najnovija anketa. Sada je samo 59 odsto ispitanika reklo da je "zabrinuto" da će neprijateljstva prerasti u širi rat u Evropi, u poređenju sa nekih 80 odsto u februaru 2022.

Broj onih koji su zabrinuti zbog potencijalnih posledica sukoba po nacionalnu bezbednost SAD takođe se smanjio, sa oko 56 odsto onih koji sada pokazuje takva osećanja, u poređenju sa 72 odsto u vreme kada je Specijalna vojna operacija počela.