Svet

"Vašington post": U SAD sve manja podrška za pomoć Ukrajini, a Bajden sve velikodušniji

Stručnjaci kažu da je pomoć Kijevu dosegla iznos koji nije viđen još od kraja Drugog svetskog rata
"Vašington post": U SAD sve manja podrška za pomoć Ukrajini, a Bajden sve velikodušnijiwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform

Sjedinjene Države su od početka konflikta u Ukrajini obezbedile više od 60 milijardi dolara podrške Kijevu, što uključuje 43 milijarde dolara direktne vojne pomoći, piše "Vašington post".

To je više nego što SAD daju bilo kojoj drugoj zemlji.

Međutim, godinu i po od početka sukoba, američka javna podrška finansiranju rata opada, posebno među republikancima.

Ukupna vojna pomoć SAD Ukrajini premašila 43 milijarde dolara

Dan posle početka konflikta, predsednik Bajden je odobrio paket vojne pomoći od 350 miliona dolara, koja je uključivala malokalibarsko oružje i municiju, kao i pancire i opremu za ukrajinske vojnike na frontu, saopštio je Pentagon.

U aprilu je odobreno slanje prvih helikoptera M-17 u Ukrajinu. U julu je odobreno još tri milijarde dolara za vojnu pomoć.

Šest meseci posle početka konflikta, Pentagon je obećao najveću tranšu vojne pomoći do sada, što je predstavljalo "u srednjoročnom i dugoročnom periodu, početak procesa ugovaranja dodatnih prioritetnih kapaciteta Ukrajini, kako bi se osiguralo da se Ukrajina odbrani", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U novembru, Pentagon je saopštio da je Kijev dobio prvi NASAMS za protivvazdušnu odbranu, pošto je Rusija počela da gađa ukrajinsku infrastrukturu.

Godinu dana nakon početka sukoba, Bajdenova administracija je najavila još dve milijarde dolara pomoći, kako bi pokazala svoju "posvećenost dugoročnoj bezbednosti Ukrajine."

U aprilu Vašington je obezbedio još 400 miliona dolara pomoći.

Desetine školskih tenkova M1 "abrams" stiglo je u Nemačku radi obuke ukrajinskih snaga. Pošiljka je stigla manje od mesec dana pre početka prolećne kontraofanzive. Nedelju dana kasnije, Bajden je izjavio da će "SAD i njihovi saveznici obučavati ukrajinske borbene pilote na avionima F-16."

U julu 2023, SAD su poslale dodatnu municiju za PVO sisteme "patriot" i NASAMS, još municije za HIMARS-e, kao i rezervne delove i terensku opremu.

Ukupna vojna pomoć SAD do sada iznosi 43,1 milijardu dolara.

Takođe, Pentagon je obećao sredstva za ulaganje u više vrsta naoružanja, sredstva za obuku, savetovanja, logistiku i opremu, kroz "Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini", što znači spremnost na dugoročnu podršku ratu u Ukrajini.

Ostali vidovi podrške SAD Kijevu

Vojna pomoć SAD Kijevu, od 43,1 milijarde dolara, predstavlja 65,1 odsto ukupne pomoći SAD  Ukrajini. Od početka rata, Sjedinjene Države su obezbedile i oko 20,5 milijardi dolara budžetske podrške Kievu, plus još 2,6 milijardi dolara za pomoć raseljenim licima, uključujući izbeglice unutar i van zemlje.

Sve u svemu, SAD su poslale Ukrajinu 66,2 milijarde dolara za vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć.

Stručnjaci taj iznos vide kao ogromnu investiciju SAD, koja nije viđena od Drugog svetskog rata.

Majkl O’Henlon, viši saradnik na Institutu Brukings, te brojke je uporedio sa pomoći SAD evropskim zemljama na kraju Drugog svetskog rata kroz Maršalov plan. Uzimajući u obzir inflaciju, on se danas procenjuje na oko 150 milijardi dolara koje su isplaćivane tokom tri godine.

Da li je pomoć Kijevu uopšte održiva

Ove brojke mogu da izgledaju relativno male, recimo u poređenju sa budžetom za odbranu SAD. Ali, kada se uporede sa podrškom SAD drugim državama, posvećenost Ukrajini je jedinstvena.

Finansiranje je nadmašilo podršku svim drugim saveznicima SAD, uključujući Izrael, Jordan i Egipat.

O’Henlon primećuje da je pomoć Kijevu premašila podršku Tajvanu, kome je, krajem jula, obećano više od 300 miliona dolara vojne pomoći, kako se navodi, zbog povećanog vojnog prisustva Kine.

Sjedinjene Države su daleko ispred svih drugih zemalja u pomoći Kijevu.

Međutim, kako se sukob produžava, podrška u Sjedinjenim Državama za finansiranje rata u Ukrajini opada, zaključuje "Vašington post".

Istraživanje Centra Pev u junu pokazalo je da 44 odsto republikanaca smatra da Sjedinjene Države daju previše pomoći Ukrajini. To je postalo tema među nekim kandidatima Republikanske stranke u Senatu, kao i nekim od stranačkih kandidata za predsednika.

"Mogli bismo da to radimo zauvek", rekao je O’Henlon. "To nije ekonomski neodrživo. Ali je verovatno politički neodrživo."

 

image