Tužioci se plaše Trampovih "pretećih poruka": Mogao bi da objavi poverljive podatke

Tužilac Džek Smit je rekao da Trampova objava ukazuje da bi on mogao da otkrije poverljive dokumente, kao što su transkripti velike porote dobijeni od tužilaca

Američki tužioci su označili kao preteću poruku nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, tvrdeći da to sugeriše da bi mogao da zastraši svedoke nepropisnim otkrivanjem poverljivih dokaza dobijenih od vlade.

Tramp je u petak na svojoj društvenoj mreži Trut soušl (Truth Social) napisao da "ako budete pokušali da me uhvatite, ja ću uhvatiti vas", dan nakon što se izjasnio da nije kriv po optužnici za "organizovanje kriminalne zavere" u pokušaju da preokrene rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Tužilac Džek Smit je rekao da Trampova objava ukazuje da bi on mogao da otkrije poverljive dokumente, kao što su transkripti velike porote dobijeni od tužilaca, prenosi Rojters.

U Americi, tužioci su obavezani da optuženima prilože dokaze protiv njih, kako bi oni mogli da pripreme odbranu.

"To bi moglo da ima negativne posledice na svedoke i pravično sprovođenje pravde u ovom slučaju", napisao je tužilac, dodajući da Tramp ima "istoriju napada na sudije, advokate i svedoke" u procesima koji se vode protiv njega.

Tokom svog pojavljivanja pred sudom, Tramp se zakleo da neće zastrašivati svedoke i da sa njima neće razgovarati bez prisustva pravnog savetnika.

Tužioci su od sudije Tanje Čuktan tražili da Trampu i njegovim advokatima zabrani da dele informacije sa ljudima koji nemaju nadležnost.

Takve zabrane su česte u slučajevima koji uključuju poverljive dokumente, ali tužioci su rekli da je posebno važno ograničiti javno širenje s obzirom na Trampove izjave na društvenim mrežama.

Tramp se takođe izjasnio da nije kriv u još dva krivična slučaja. On se suočava sa optužbama u Majamiju zbog navodnog zadržavanja poverljivih dokumenata nakon što je napustio funkciju i ometanja pravde, kao i sa optužbama na Menhetnu zbog navodnog falsifikovanja poslovnih zapisa da bi sakrio tajne isplate novca porno zvezdi Stormi Danijels.

On se suočava sa mogućom četvrtom optužnicom u Džordžiji, gde tužioci u Atlanti istražuju njegove navodne pokušaje da poništi tamošnje izborne rezultate tokom predsedničkim izbora 2020. godine.