Svet

Kina šalje predstavnika na pregovore o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da se nada da će inicijativa dovesti do "mirovnog samita" svetskih lidera koji bi bio zasnovan na njegovih "deset principa"
Kina šalje predstavnika na pregovore o Ukrajini u Saudijskoj Arabijiwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Kineski specijalni izaslanik za Evroaziju Li Hui će prisustvovati pregovorima o mirnom rešenju ukrajinske krize u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, objavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina je spremna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u promociji političkog rešenja krize u Ukrajini", rekao je portparol Ministarstva Vang Venbin, prenosi Rojters.

Sastanku će prisustvovati diplomatski predstavnici i savetnici za nacionalnu bezbednosti iz četrdesetak zemalja, a cilj će biti traženje "ključnih principa za buduće mirovno rešenje" sukoba u Ukrajini, navodi da agencija. Rusija neće učestvovati na samitu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da se nada da će inicijativa dovesti do "mirovnog samita" svetskih lidera koji bi bio zasnovan na njegovih "deset principa".

Formula Zelenskog uključuje "poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje ruskih trupa", uslove koje Moskva smatra neprihvatljivim.

Ukrajinski, ruski i međunarodni zvaničnici kažu da u ovom trenutku nema izgleda za direktne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije.

Ranije ove nedelje, Kremlj je rekao da će pratiti sastanak u Džedi, a ponovljen je i stav Moskve da trenutno ne vidi osnove za mirovne pregovore sa Kijevom.

"Moramo da razumemo koji su ciljevi postavljeni i o čemu će se razgovarati. Svaki pokušaj promovisanja mirnog rešenja zaslužuje pozitivnu ocenu", rekao je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

image