"Ekonomist": Kontraofanziva Ukrajine propala, Kijev menja taktiku

Rat će se zato prolongirati, Ukrajinci će osvajati poneko selo, te neće biti dramatičnih promena do jeseni i zime kada će loši vremenski uslovi otežati kretanje tenkova

Mnogo se očekivalo od pohoda ukrajinskog Desetog armijskog korpusa, moćne jedinice u čijem su centru tri brigade obučene na Zapadu i opremljene naprednim NATO naoružanjem. Cilj joj je bio da probije rusku odbrana u regionu Zaporožja. Međutim, to se nije dogodilo zato što još nije pronađena slabost u ruskoj liniji odbrane u zoni Specijalne vojne operacije, piše britanski list "Ekonomist".

"Nažalost, kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala. (...) Deseti armijski korpus još nije ušao u bitku, pošto u ruskoj odbrani nisu pronađene praznine", navodi se u članku i dodaje da je do sada kontraofanzivom, koja traje već tri meseca, osvojeno samo oko 200 kvadratnih kilometara teritorije, dok Rusija još uvek drži oko 40.000 km² plus Krim.

Iz toga proizlazi da će se rat prolongirati, Ukrajinci će osvajati poneko selo, te neće biti dramatičnih promena do jeseni i zime kada će loši vremenski uslovi otežati kretanje tenkova.

"Ruska odbrana, njeni protivtenkovski rovovi, minska polja i betonske prepreke su strašne", piše "Ekonomist" uz konstataciju da će i sledeća 2024. godina biti ratna.

Zato Ukrajini treba mnogo više pomoći sa Zapada, dok će njihovim saveznicima biti potrebno dosta strpljenja da nastave da podržavaju Kijev i isporučuju mu rakete dugog dometa, kasetne bombe, dronove, granate i drugo oružje.

"Potrebno je mnogo novca. Ukupni troškovi vojne i finansijske pomoći zapadnih pristalica Ukrajine do sada su iznosili skoro 200 milijardi dolara. Iskreno govoreći, ovo je prilična suma", priznao je britanski list.

Kolumnista portala "Vorzon" Hauard Altman konstatuje da ogromne vojne donacije kijevskom režimu nisu doprinele uspehu kontraofanzive. 

"Uprkos snabdevanju Ukrajine oružjem vrednim milijarde dolara i obuci vojske u kampovima SAD i NATO-a, napredak u kontraofanzivi je bio skroman. Sada Kijev menja taktiku", piše Altman.

Prema njegovim rečima upravo ta drastična promena planova komande jeste jasan signal NATO-u da su snovi o velikom napredovanju ukrajinskih snaga u kontraofanzivi pretrpeli krah. 

Ukrajinski generali nameravaju da odustanu od pogubnih pokušaja da se probiju kroz minska polja i ograničiće se na artiljerijske napade, zaključio je Altman.