"Njujork tajms": Sastanak u S. Arabiji pritisak na Rusiju i Zelenskog, ali bez trijumfa Zapada

"Njujork tajms" konstatuje da je reč o početku šire kampanje čiji je cilj izolacija Rusije i njeno slabljenje, dok ruski senator poručuje da pomenute konsultacije neće rezultirati trijumfom Zapada

U Saudijskoj Arabiji, u gradu Džeda, počeli su dvodnevni razgovori o rusko-ukrajinskom sukobu, što je po oceni Rojtersa, deo diplomatskog pritiska kojim Kijev pokušava da pridobije podršku oko 40 zemalja koje nisu među zapadnim saveznicima Ukrajine.

Očekuje se da će ovi razgovori dovesti do sporazuma o ključnim principima za okončanje rata između Rusije i Ukrajine i podrške Ukrajini iz zemalja Globalnog juga koje nisu htele da zauzmu stranu u sukobu, koji se, pre svega zahvaljujući zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, drastično odrazio na globalnu ekonomiju.

"Njujork tajms" pak konstatuje da je sastanak u Džedi početak šire kampanje čiji je cilj izolacija Rusije i njeno slabljenje.

List piše i da je uoči sastanka ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio diplomatama da će Zapad u narednim mesecima nastojati da ubedi Kijev da uđe u mirovne pregovore s Moskvom.

Ipak i ukrajinski i zapadni zvaničnici ne očekuju previše od pregovora ovog vikenda, ističući da je malo verovatno da će oni uticati na završetak rata, kao i da mnoge pozvane države neće promeniti stav, ostajući dosledne da ne biraju stranu u sukobu, niti da prekidaju saradnju s Ruskom Federacijom.

Dok Rusija, očekivano, nije pozvana na konsultacije u gradu na Crvenom moru, brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Indiju, Južnu Afriku, Poljsku, Švedsku. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova na događaj je poslalo specijalnog predstavnika za evroazijska pitanja Li Huija.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Razgovori bez Rusije besmisleni, zemlje BRIKS-a neće preći na pozicije SAD

O sastanku u Džedi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je političko odlučivanje o ukrajinskoj krizi bez učešća Moskve besmisleno. Ipak, dodala je, delegati imaju "prostora za kreativnost" da razgovaraju o ovom pitanju.

Senator Ruske Federacije Aleksej Puškov ocenio je da pomenute konsultacije neće rezultirati trijumfom Zapada, kao i da su mnoge zemlje došle na sastanak ne da bi se pridružile Zapadu već zato što ekonomski pate od posledica krize i nameravaju da iznesu svoj stav s tim u vezi.

"Sastanak u Džedi ne može i neće postati trijumf Zapada. Da bi se to postiglo, bilo bi neophodno da vodeće nezapadne zemlje odmah napuste svoje stavove i preorijentišu se na pozicije Sjedinjenih Država i Zapada. A to je nemoguće. Pristup zapadne alijanse i vodećih zemalja ukrajinskoj krizi suviše je različit od onog koji zastupa Globalni jug", napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

Takođe, napomenuo je da Kina neće podržati Zelenskog jer ima poseban strateški odnos s Rusijom i fundamentalno se ne slaže sa Sjedinjenim Državama, uključujući i o pitanju Ukrajine. Podsetio je i na raniji kineski mirovni plan koji je Zapad odbacio.

"Brazil smatra da je u redu da se sastanak održi, ali da se ništa ne može dogovoriti bez Rusije i uvažavanja njenih bezbednosnih interesa. Indija, kao i Brazil, ima poseban stav i zainteresovana je za partnerstvo s Rusijom u restrukturiranju unipolarnog sveta u multipolarni", dodao je Puškov.

Senator je primetio i da je Južna Afrika zajedno s grupom afričkih zemalja donela na samit u Sankt Peterburg svoj plan za izlazak iz vojnog sukoba, a veoma je daleko od ultimatuma Zapada Rusiji.

"Tako da, po svemu sudeći, neće biti moguće navesti zemlje BRIKS-a da pređu na poziciju Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Druge zemlje će na sastanku promovisati sopstvene interese. Za Saudijsku Arabiju sastanak u Džedi je pitanje prestiža i njenog pozicioniranja u svetu – u proteklih deset godina evoluirala je od snabdevača naftom u autonomnog političkog igrača i potencijalnog posrednika u rešavanju međunarodnih kriza", zaključio je Puškov.