Bajden: Ne brinite, oslobodićemo Iran

Iran se oslobodio pre 43 godine i odlučan je da ne padne ponovo u vaše ropstvo, odgovorio iranski predsednik

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će Iran uskoro biti "slobodan" na marginama predizbornog skupa u četvrtak, ali nije objasnio šta to tačno znači i ubrzo je nastavio svoj govor o zdravstvenoj zaštiti veterana, prenosi "Blumberg".

Dok je govorio o radu svoje administracije na unapređenju zdravstvene zaštite veterana, uključujući i zakon koji proširuje zaštitu ljudi koji su ratovali u Iraku i Avganistanu, Bajden je u jednom trenutku napravio pauzu i izjavio: "Ne brinite, oslobodićemo Iran."

On je ubrzo dodao da će se "oni sami osloboditi vrlo brzo."

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odgovorio je američkom predsedniku u govoru tokom ceremonije obeležavanja godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. od strane pristalica Islamske revolucije.

"Iran se oslobodio pre 43 godine i odlučan je da ne padne ponovo u vaše ropstvo", izjavio je Raisi.

Iran poslednjih meseci potresaju protesti koji su izbili nakon smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru. Ona je privedena od strane tzv. "policije za moral", zato što nije nosila hidžab na adekvatan način. Nošenje hidžaba obavezno je za žene u Iranu.

Protesti koji potresaju ovu zemlju najveći su u poslednjih desetak godina. SAD su obustavile pregovore o iranskom nuklearnom programu zbog protesta, ali i optužbi da Teheran snabdeva Rusiju naoružanjem.