Vrhunac licemerstva na ceremoniji u Hirošimi: Kriva je Rusija, a SAD se ne spominju

Zbog produbljivanja podela u međunarodnoj zajednici po pitanju smanjenja nuklearnog naoružanja i zbog činjenice da Rusija preti nuklearnim oružjem, put ka svetu bez nuklearnog oružja postaje sve teži, smatra premijer Japana

Svi japanski političari koji su govorili na ceremoniji u znak sećanja na žrtve atomskog bombardovanja Hirošime 1945. godine prećutali su činjenicu da su bombu bacile SAD.

Istovremeno, premijer Fumio Kišida i guverner Hirošime Hidehiko Juzaki spomenuli su Rusiju, prenose "RIA Novosti".

Samo je telekompanija "TBS" u direktnom prenosu iz Parka mira, gde je održana ceremonija, na samom početku napomenula da su Sjedinjene Države odgovorne za nuklearno bombardovanje.

Ovo nije rekao ni gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui u tradicionalnoj Deklaraciji mira, ni guverner Juzaki, ni premijer Kišida.

"Na današnji dan pre 78 godina od jedne atomske bombe izgubljeno je preko sto hiljada dragocenih života. Grad se pretvorio u spaljenu zemlju, u trenu ljudi su bili lišeni snova i svetle budućnosti", rekao je Kišida, ali nije pomenuo ko je bacio bombu.

Ali je pomenuo Rusiju.

"Sada, zbog produbljivanja podela u međunarodnoj zajednici po pitanju smanjenja nuklearnog naoružanja i zbog činjenice da Rusija preti nuklearnim oružjem, put ka  tome postaje sve teži", rekao je premijer.

Guverner Hirošime je svoj govor započeo spominjanje "nuklearnih pretnji Rusije" i nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, ali takođe nije pomenuo SAD. On je naglasio potrebu da se napusti nuklearno oružje, rekavši da su neprijateljstva u Ukrajini počela "ne zato što Ukrajina nema nuklearno oružje, već zato što ga Rusija ima".

Ranije generalni sekretar UN Antonio Gutereš, čiju je poruku pročitao njegov zamenik za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu, u svom govoru nije pomenuo SAD kao krivca za pogibiju stanovnika Hirošime.

Dan ranije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je komentarisala navode iz japanske "Bele knjige o odbrani", i rekla: "pokušavajući da ubede domaću i stranu publiku u svoju zabrinutost za bezbednost država Starog sveta, Rusiju pozicioniraju kao 'neposrednu i najozbiljniju vojnu pretnju' Evropi. Ovo izgleda posebno licemerno u kontekstu 'nezgodne' istorijske istine koju su vlasti zemlje pažljivo zataškavale", misleći time na učešće Japana u Drugom svetskom ratu na stranu Nemačke.

Ona je posebno istakla da "administracija Fumia Kišide ide ka konačnom gubitku nezavisnosti u spoljnoj politici, služeći interesima 'kolektivnog Zapada'. Nažalost, u ovom svojstvu Japan nije u stanju da objektivno i nepristrasno proceni procese koji se odvijaju na svetskoj sceni, "Administracija Fumia Kišide ide ka konačnom gubitku nezavisnosti u spoljnoj politici, služeći interesima 'kolektivnog Zapada'. Nažalost, u ovom svojstvu Japan nije u stanju da objektivno i nepristrasno proceni procese koji se odvijaju na svetskoj sceni"

Ceremonija u znak sećanja na žrtve atomskog bombardovanja održana je u Parku mira u Hirošimi na 78. godišnjicu tragedije. Prisustvovali su premijer Japana, članovi vlade, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija 111 država, što je rekordan broj. Ove godine, kao i ranije, na ceremoniju nisu pozvane ruske i beloruske diplomate.