Rastu tenzije na Korejskom poluostrvu: Bombarderi u vazduhu, ispaljene desetine projektila

Pjongjang upozorio da SAD i Južna Koreja ugrožavaju regionalnu bezbednost produžavanjem zajedničkih vojnih vežbi

Vojska Južne Koreje podigla je 80 lovačkih aviona nakon što je na radarima registrovala letove 180 severnokorejskih borbenih letelica na različitim lokacijama u blizini zajedničke granice. Severna Koreja pojačala je vojne aktivnosti u znak protesta zbog produženja zajedničkih vežbi američke i južnokorejske vojske. 

Prethodno je Severna Koreja tokom noći ispalila oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu, saopštila je Južna Koreja.

Severnokorejski avioni, među kojima su bili i lovci i bombarderi, primećeni su u periodu između 11 sati ujutro i tri popodne po lokalnom vremenu unutar teritorije Severne Koreje, kao i blizu zapadne i istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska, prenosi agencija Jonhap. 

Pjongjang podigao 180 aviona, Seul 80

Prema navodima južnokorejske vojske, severnokorejski bombarderi su uvežbavali gađanje kopnenih ciljeva.

Kao odgovor, južnokorejska vojska podigla je 80 lovačkih aviona, među kojima su i "nevidljivi" F-35.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je, počevši od četvrtka nešto pre ponoći i dalje tokom noći registrovala više od 80 artiljerijskih projektila koje je Severna Koreja ispalila u more, što je, kako je navedeno, kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018.

Seul je poslao zvanično upozorenje Pjongjangu zbog ove artiljerijske paljbe, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Severna Koreja je prethodno ispalila više projektila u more, uključujući i moguće neuspelo lansiranje interkontinentalne balističke rakete, što je navelo SAD i Južnu Koreju da nastave vazdušne vežbe koje su izazvale nezadovoljstvo i protest Pjongjanga, prenosi Rojters.

Pjongjang: SAD i Južna Koreja ugrožavaju regionalnu bezbednost

Severna Koreja pojačala je vojne aktivnosti u znak protesta zbog obimnih zajedničkih vežbi američke i južnokorejske vojske, koje su nedavno produžene, iako je trebalo da traju pet dana.

Pjongjang navodi da SAD i Južna Koreja tim vežbama ugrožavaju regionalnu bezbednost.

Na sastanku u Vašingtonu, američki ministar odbrane Lojd Ostin i južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sup potvrdili su da će dve zemlje demonstrirati "odlučnost i sposobnosti" savezništva nakon ponovljenih provokacija Severne Koreje, izveštava Rojters navodeći zajedničku izjavu ministara.

Rusija i Kina stavile veto na sankcije Severnoj Koreji

Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu nakon što je Pjongjang tokom ove godine lansirao rekordan broj raketa,tačnije samo u sreduje lansirano najmanje 23 projektila, a interkontinentalne balističke rakete ispaljene su u četvrtak.

Diplomate su saopštile da je Vašington zatražio od Saveta bezbednosti UN da na otvorenoj sednici raspravlja o Severnoj Koreji, što su podržale i neke druge članice - Velika Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška.

Savet bezbednosti UN je poslednjih godina bio je podeljen u vezi sa Severnom Korejom, a u maju su Kina i Rusija stavile veto na nastojanja SAD da ovoj zemlji, kao odgovor na lansiranja raketa, uvede dodatne sankcije UN, piše Rojters.