Svet

Neočekivani dobitnik zabrane Indije: Tajland povećava izvoz pirinča

Očekuje se da će Tajland, drugi po veličini svetski izvoznik pirinča posle Indije, ove godine izvezti više od 8 miliona metričkih tona pirinča
Neočekivani dobitnik zabrane Indije: Tajland povećava izvoz pirinčaGetty © Taylor Weidman

Tajland ima koristi od indijske zabrane izvoza pirinča i nema razloga da zaustavlja isporuke samog žita, izjavio je tajlandski ministar trgovine Jurin Laksanavisit.

Vlada će obezbediti dovoljnu proizvodnju pirinča i za domaću potrošnju i za izvoz, a takođe će obezbediti da domaće cene ne budu previsoke, rekao je on na konferenciji za novinare.

U prvih sedam meseci, Tajland je isporučio 4,8 miliona metričkih tona, rekao je on, dodajući da je mesečni izvoz iznosio 700.000 do 800.000 metričkih tona.

Očekuje se da će Tajland, drugi po veličini svetski izvoznik pirinča posle Indije, ove godine izvezti više od 8 miliona metričkih tona pirinča, rekao je Čaroen Laotamatas, predsednik Tajlandskog udruženja izvoznika pirinča, u odnosu na 7,71 milion prošle godine.

Dva trgovinska izvora izjavila su prošle nedelje da su neki izvoznici pirinča u Tajlandu i Vijetnamu ponovo pregovarali o cenama na ugovorima o prodaji oko pola miliona metričkih tona za avgustovsku isporuku, nakon što je Indija šokirala svetska tržišta zabranom izvoza belog pirinča koji nije basmati.

image