Šolc i Kećijang: Nemačka i Kina posvećene stabilnosti i slobodnoj trgovini

Šolc odbacio napade kritičara, naglasio značaj dijaloga u kriznim vremenima

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Kinu da pomogne u rešavanju ukrajinske krize. Vlade u Pekingu i Berlinu slažu se da su ruske pretnje nuklearnim oružjem neprihvatljive, izjavio je Šolc u petak nakon sastanka sa kineskim premijerom Li Kećijangom, prenosi "Frankfurter algejmane cajtung".

Kineski premijer tu tvrdnju svog nemačkog kolege nije potvrdio, već je izjavio da se nada "skorom okončanju" sukoba u Ukrajini. "Ne možemo da priuštimo dalje eskalacije", rekao je on i dodao da obe strane treba ubediti da započnu mirovne pregovore.

Prethodno, prilikom susreta Šolca i Si Đinpinga, kineski predsednik je međunarodnu zajednicu pozvao da "odbaci pretnju nuklearnog oružja" kako bi se sprečila "kriza na evroazijskom kontinentu", što može da se protumači i kao implicitna podrška Rusiji koja je u više navrata u poslednje vreme upozorila da se Ukrajina, uz pomoć svojih zapadnih partnera, sprema da upotrebi "prljavu" nuklearnu bombu.

Prilikom razgovora sa Li Kećijangom Šolc je Kinu opisao kao "veliku zemlju" koja je odgovorna za mir u svetu. Nemački kancelar je odbacio kritike koje dobija poslednjih dana zbog odluke da poseti Peking, naglašavajući da je u kriznim vremenima dijalog posebno značajan.

"Dobro je da sam danas ovde, u Pekingu", izjavio je Šolc.

Šolc je naglasio i da je "pravednost" izuzetno važna u trgovinskim odnosima. "Nemačka i Kina imaju zajednički interes u tome da se prednosti globalizacije i ekonomskog rasta ne izgube", izjavio je on na početku razgovora sa kineskim premijerom.

"Ono što je za Nemačku važno su ekonomski odnosi zasnovani na ravnopravnosti", dodao je nemački kancelar. Nemačka očekuje reciprocitet u trgovinskim odnosima, naglašava on.

Li Kećijang istakao je želju svoje zemlje da uspostavi još bliže odnose sa Nemačkom. "Kina i Nemačka posvećene su slobodnoj i pravednoj trgovini", rekao je on na sastanku u Pekingu.

"Nastavićemo da radimo na otvaranju prema ostatku sveta, što je u interesu svih strana", zaključio je kineski premijer.

"Frankfurter algemajne cajtung" ukazuje da Li Kećijang nije eksplicitno govorio o tome ko je kriv za sukob u Ukrajini, navodeći samo da se "svet suočava sa previše rizika", kao i da mu nedostaje "stabilnosti i predvidljivosti". Kina je zainteresovana za "mir i stabilnost širom sveta", naglasio je kineski zvaničnik.

Nemački kancelar Olaf Šolc u prvoj je poseti Kini od kada je preuzeo tu funkciju krajem prošle godine. On je prvi lider neke od zemalja članica G7 koji je posetio Peking od izbijanja pandemije korona virusa.