Šef iranske diplomatije: Teheran nije slao dronove Rusiji, zapadno oružje dovodi do eskalacije

Zabrinuti smo zbog napora SAD i nekih drugih zapadnih zemalja da dodatno naoružaju Ukrajinu. Davanje oružja zaraćenim stranama samo će dovesti do još više žrtava i štete, istakao je iranski ministar spoljnih poslova

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan je odbacio navode da Iran šalje dronove Rusiji, dodajući da je upravo Zapad taj koji produžava sukob time što šalje naoružanje.

"Tokom ukrajinskog sukoba, mi nikada nismo poslali iransko naoružanje ili dronove Rusiji", rekao je on tokom posete Tokiju, dodajući da je Rusija "značajan komšija" njegove zemlje.

Zapadne zemlje vide konflikt u Ukrajini kao poligon za testiranje svog naoružanja na bojnom polju, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Nadamo se da će zemlje koje naoružavaju jednu od učesnica sukoba i koje krizu u Ukrajini vide kao šansu da testiraju različito oružje razmotriti političko rešenje kako bi se kriza konačno okončala", izjavio je on na konferenciji za novinare, prenela je iranska agencija IRNA.

"Iran se fokusira na put dijaloga kao najbolji način okončanja krize", naglasio je on, dodajući da je Teheran preduzeo značajne mere kako bi se taj sukob završio.

Abdolahijan iskazao je 3. avgusta zabrinutost zbog daljeg slanja zapadnog naoružanja Ukrajini.

"Zabrinuti smo zbog napora SAD i nekih drugih zapadnih zemalja da dodatno naoružaju Ukrajinu. Davanje oružja zaraćenim stranama samo će dovesti do još više žrtava i štete", istakao je on.

Teheran je ranije na različitim nivoima izrazio podršku naporima da se ukrajinska kriza reši mirnim putem, podseća TASS.