Svet

Zelenski: Nadam se da će papa Francisko doći i podržati ukrajinsku "formulu mira"

Lično sam pozvao papu u Ukrajinu, u bilo koji grad u koji može da dođe, poručio je predsednik Ukrajine
Zelenski: Nadam se da će papa Francisko doći i podržati ukrajinsku "formulu mira"© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu za argentinski "Nasion" poručio da se nada da će papa Francisko moći da poseti Ukrajinu i sa njim razgovara o pitanju podrške ukrajinskoj "formuli mira".

"Lično sam pozvao papu Franciska u Ukrajinu, u bilo koji grad u koji može da dođe... Planirao sam da razgovaram sa njim o pitanju podrške formuli mira u Ukrajini", rekao je Zelenski. 

Zelenski je takođe pohvalio rad šefa Biskupske konferencije Italije, kardinala Matea Zupija, kao papinog izaslanika za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Sekretar za štampu Svete stolice Mateo Bruni rekao je novinarima 20. maja da je papa Francisko naložio kardinalu Zupiju da izvrši "misiju koja će doprineti ublažavanju tenzija ukrajinskom sukobu, u nadi da bi to moglo otvoriti put miru".

Zupi je bio u poseti Kijevu 5-6. juna, a u Vatikanu su to putovanje opisali kao "kratko ali sadržajno". 

U poruci Svete stolice se napominje da će rezultati razgovora održanih u Kijevu "biti korisni za procenu narednih koraka koji se moraju preduzeti kako na humanitarnom nivou, tako i u traženju puteva do pravednog i trajnog mira".

Tokom trodnevne posete Moskvi od 28-30. juna, kardinal Zupi se sastao sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, komesarom za prava deteta pri predsedništvu Ruske Federacije Marijom Lovovom-Belovom, pomoćnikom predsednika Rusije Jurijem Ušakovim i katoličkim sveštenstvom u Rusiji, prenose RIA Novosti.

Zupi je na sastanku sa patrijarhom Kirilom razgovarao o "humanitarnim inicijativama koje bi mogle da doprinesu mirnom rešenju sukoba u Ukrajini", saopštila je pres-služba Svete stolice.

image