Makron izvisio: Bez poziva na samit BRIKS-a

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa pozvao je lidere 67 zemalja Afrike i Globalnog Juga, kao i 20 predstavnika organizacija na samit BRIKS-a, a da su do sada svoje učešće potvrdile 34 zemlje, rekla je južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor

Francuski predsednik Emanuel Makron nije pozvan na samit BRIKS-a u Južnoj Africi, izjavila je južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor, prenose "RIA Novosti".

Prethodno je francuski list "Opinion", pozivajući se na izvore, izvestilo da je Makron zatražio od južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose priliku da prisustvuje samitu BRIKS-a u Johanesburgu u avgustu. Kasnije je portparol šefa Južne Afrike izjavio da mu nije poznat Makronov zahtev da prisustvuje samitu. Međutim, francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona je rekla da bi Makronovo učešće na samitu BRIKS-a bila "dobra ideja".

"S tim u vezi, nijedan poziv nije upućen", kazao je Pandor, odgovarajući na pitanje da li je Makron pozvan na samit BRIKS-a.

Pandor je dodala da je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa pozvao na samit BRIKS-a lidere 67 zemalja Afrike i Globalnog Juga, kao i 20 predstavnika organizacija, a da su do sada svoje učešće potvrdile 34 zemlje.

Ona je napomenula da su na događaje pozvani i generalni sekretar UN i predstavnici drugih organizacija.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov rekao je, komentarišući Makronovu želju da dođe na samit BRIKS-a, da lideri država koje vode neprijateljsku politiku prema Rusiji "nisu poželjni na sastanku u avgustu".

Ranije je iz kabineta predsednika Južne Afrike saopšteno da će lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike prisustvovati samitu BRIKS-a, koji će se održati u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, a da će Rusiju predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Vladimir Putin odlučio da učestvuje na samitu BRIKS-a u formatu video-konferencije, kao i da će to biti punopravno učešće.