Svet

Ona čije se ime ne spominje: Džej-Kej Rouling izbačena iz muzeja zbog stavova o rodnoj ideologiji

Među "grehovima" spisateljice navode se i "rasni stereotipi koje je koristila dok je stvarala likove", "činjenica da je njen svet čarobnjaka 'neverovatno beo'", ismevanje gojaznosti, nedovoljno LGBT reprezentacije i "mnogo toga drugog"
Ona čije se ime ne spominje: Džej-Kej Rouling izbačena iz muzeja zbog stavova o rodnoj ideologiji© Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images

"Muzej pop kulture" u Vašingtonu izbrisao je svaku referencu i predmet koji se dovodi u vezu sa autorkom romana o Hariju Poteru Džej-Kej Rouling zbog njenih nepodobnih stavova o rodnoj ideologiji i transrodnosti. 

Iako je Rouling dugo važila za feminističku ikonu, poslednjih nekoliko godina liberalni aktivisti je zbog njene kritike pojedinih elemenata savremenog LGBT pokreta zbog narušavanja prostora namenjenim ženama i ugrožavanja dece proglašavaju za "terf" (radikalnu feministkinju koja se protivi bezuslovnoj inkluziji transrodnih žena).

"Ova osoba je malo previše glasna sa svojim stavovima koji izazivaju mržnju i podele da bismo je ignorisali. Njeni transfobični stavovi su ovih dana u središtu pažnje, ali ne možemo zaboraviti sve druge načine na koje je ona problematična", navodi Kris Mor, transrodna osoba koja se izjašnjava kao muškarac.

Među "grehovima" spisateljice koje Mor navodi u pokušaju da opravda odluku da je muzej izbriše iz postavke navode se i "rasni stereotipi koje je koristila dok je stvarala likove", "činjenica da je njen svet čarobnjaka 'neverovatno beo'", ismevanje gojaznosti, nedovoljno LGBT reprezentacije i "mnogo toga drugog". 

Zbog toga su, navodi Mur, kustosi muzeja "odlučili da uklone sve artefakte Džej-Kej Rouling kako bi smanjili njen uticaj".

Muzej je za londonski "Dejli Telegraf" potvrdio svoje postupke ističući da je "ponosan što podržava svoje zaposlene i nedvosmisleno stoji uz zajednice nebinarnih i transrodnih osoba".

image