Lideri Francuske, Holadnije i Senegala upozorili: Afrika najranjiviji kontinet

U Africi su pojačani svi efekti globalnog zagrevanja, navode trojica lidera u autorskom tekstu za "Gardijan"

Afrika je kontinent koji je najranjiviji kada je reč o klimatskim promenama, ali uz pravu podršku može da ima zeleniju budućnost, navode predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Holadnije Mark Rute i predsednik Senegala Maki Sal.

"Iako nijedan deo sveta nije bezbedan, Afrika je ranjivija od bilo kog drugog kontinenta. Tamo kao da su svi negativni efekti globalnog zagrevanja pojačani. Afrika gubi do 15 odsto BDP-a godišnje zbog destruktivnih klimatskih promena", pišu trojica lidera u autorskom tekstu za "Gardijan".

Oni ističu da ekstremne vremenske prilike ugrožavaju ljudske živote, osnove ekonomskog razvoja, ali i bezbednost snabdevanja hranom i vodom. 

Autori teksta podsećaju da su Ujedinjene nacije upozorile da će u naredne dve decenije temperatura biti viša od cilja od 1,5 stepeni Celzijusa. Kada je reč o Africi, navode da su klimatske promene "nepovratna stvarnost".

Oni napominju da će na predstojećem samitu UN Kop27 o klimatskim promenama imati dva prioriteta: ograničavanje zagrevanja na 1,5 stepeni Celizijusa kako bi se izbegle još gore posledice klimatskih promena i radikalno ubrzavanje akcija prilagođavanja klimi u Africi i svim ranjivim zemljama.

Pod prilagođavanjem na klimu, autori podrazumevaju iskorišćavanje prirode za obnavljanje određenih ekosistema, uvođenje useva otpornih na sušu, pristupačne digitalne usluge za male farmere, infrastrukture otporne na vremenske uslove, kao i otvaranje "zelenih radnih mesta" za mlade.

"Afrika ima sve što je potrebno za uspeh: najmlađu populaciju, savladala je bezbroj izazova (uključujući virus korona), a njene nacije odlučne su da klimatsku krizu pretvore u priliku", navode trojica lidera.

Oni dodaju da će Francuska povećati ulaganja u borbu zemalja u razvoju sa klimatskim promenama na šest milijardi evra na godišnjem nivou do 2025. godine, dok će Holandija izdvajati nešto manje od dve milijarde evra.

"Kop27 je prilika za svet da podrži Afriku u suočavanju sa posledicama klimatskih promena. To je, takođe, šansa da se obnovi partnerstvo između najmlađeg kontinenta i globalnog severa. Međutim, da bi se to dogodilo, konferencija mora da rezultira napretkom u oblasti finansiranja klimatskog prilagođavanja, kao i da se pređe sa reči na dela", zaključuju Emanuel Makron, Mark Rute i Maki Sal.